Räddningstjänsten larmades om branden vid Älgasjön, omkring en halvmil norr om Ramkvilla i Vetlanda kommun, strax efter klockan 11.00.

– Det började brinna på en ö och det spred sig till fastlandet. En sträcka på 150–200 meter har brunnit, säger Fredrik Malm, inre befäl på räddningstjänsten.

Bruno Pilåsen, insatsledare på plats, förklarar att ön ligger nära strandkanten och med hjälp av vinden hade elden spridit sig till vass och strandkanten.

– Det har brunnit i strandkanten och elden var på väg upp i skogen, men det lyckades vi förhindra, säger Bruno Pilåsen.

Omkring 25–30 brandmän från fem stationer har jobbat på platsen.

– Det var oländig terräng och inga vägar fram till strandkanten så det tog tid att få fram vatten, säger Fredrik Malm.

Enligt de första uppgifterna tidningen fick från räddningstjänsten hade man burit pumpar till platsen. På onsdagen kom dock uppgifter om att räddningstjänsten hade tillgång till en fyrhjuling som man fått låna från en boende i området.

Vid 13-tiden meddelade han att elden var släckt. Räddningstjänstens arbete fortsatte dock med att lägga på mer vatten för att förhindra spridning. Inga byggnader ska ha varit hotade av branden.

Brandorsaken är ännu oklar men Bruno Pilåsen berättar att de misstänker att någon har varit och grillat på ön och inte släckt ordentligt efter sig. Vid 15.30-tiden berättade han att räddningstjänsten höll på att avveckla från platsen.

Annons

– Vi kommer att ha efterbevakning under hela natten fram till klockan tio i imorgon bitti. Det kommer vara två man på plats, säger han.

Räddningstjänsten understryker att det just nu råder eldningsförbud i länet.