Huset som började brinna vid 23.30-tiden på söndagen ligger strax norr om Fintorp. När räddningstjänsten kom till platsen var det en fullt utvecklad brand och huset var övertänt.

– Det är en totalskada på hela huset. När vi kom fram hade taket rasat in och även andra våningen. Det brann även i träd och i terrängen. Så vi fick börja med att begränsa branden till bostadshuset och sedan kunde vi påbörja släckning. I närheten fanns även en lada och ett mindre garage som vi lyckades rädda, säger Daniel Moberg.

Mycket glödbränder

Branden bekämpades under natten av styrkor från Forserum, Malmbäck och Nässjö samt även tankbil från Huskvarna.

– Vi fick god effekt direkt vid ankomst. Men då det var ett trähus så var det mycket glödbränder som vi fick leta efter med värmekamera och lägga vatten på heta punkter, säger Daniel Moberg.

Vid klockan 07 bemannade räddningstjänsten ner på platsen. Därefter hade man bara bemanning kvar för efterkontroll och eventuell eftersläckning av glödbränder.

I kontakt med ägaren

Polisen fick tidigt uppgifter om att det brandhärjade huset stod öde, men under morgonen var det ändå något oklart om det bodde någon i huset. Senare på förmiddagen uppgav Peter Brinkhammar vid polisen på Höglandet att man hade man varit i kontakt med husets ägare.

– Ägaren bor inte på adressen. Det är ett övergivet hus där ingen ska bo, men vi vet inte om det har varit någon där ändå, säger Peter Brinkhammar.

Annons

Resterna av det brandhärjade huset spärrades av i väntan på polisens tekniska undersökning.
Foto: Maria Ivarsson

Polisen spärrade av platsen för att göra en teknisk undersökning när räddningstjänsten är klar på platsen.

Det är ännu oklart vad som startade branden, men polisen har upprättat en anmälan om mordbrand, en anmälan som görs när man misstänker att branden inte har naturliga orsaker.

– Tekniker kommer att åka dit på onsdag 2 maj. Det är förmodligen för varmt för att göra undersökningen innan det, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson.

Bilbrand tros vara anlagd

Detta var en av två bränder på kort tid, räddningstjänsten hade omkring en halvtimme tidigare även ryckt ut på en bilbrand i utkanten av Forserum. Enligt inringaren hade bilen stått övergiven på platsen flera dagar. Räddningstjänsten kunde släcka branden.

Polisen tror att bilbranden var anlagd och har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand. Enligt polisen ska en tom bensindunk ha hittats ett stenkast från den brandplatsen.

Det är oklart om de två bränderna har något samband.