Stylistutbildningen startades i samband med nya gymnasieförordningen 2011. I början samkördes utbildningen med frisörprogrammet. Först till förra läsåret fylldes alla utbildningsplatserna, men avhoppen genom åren har varit många. Det märktes inte minst bland de stylister som tog studenten tidigare i år.

— De var sex stycken kvar. Lite grann kanske för att man inte förstått vad man sökt, säger rektor Linda Davidsson.

Annons

En del har attraherats på grund av sitt intresse för smink, men har inte fullt ut förstått att det är en yrkesinriktning. Första praktikperioden har därför förlagts till höstterminen. Eleverna får nu en tidigare inblick i vad arbetet innebär.

Efterfrågas av spa

Efter en flerårig diskussion är förslaget att stylistutbildningen omvandlas till en utbildning med inriktning mot hudvård från och med nästa läsår. Likheterna mellan de två inriktningarna är stor, men det blir ett ökat fokus på hudvård och massage. Det är kunskaper som bland annat spaanläggningar efterfrågar.

— Jag ser att de blir mer anställningsbara, säger Linda Davidsson.

Samtidigt är planen att behålla studierna i färg- och stilanalys samt naglar.

I regionen finns i nuläget ingen annan gymnasieskola som har inriktning mot hudvård. Utbildningen kan drivas med nuvarande personal, enligt beslutsunderlaget.

Brinellgymnasiets programutbud beslutas av barn- och utbildningsnämnden. Inga andra förändringar föreslås inför nästa läsår.