Konstnärsparet Peter Johansson och Barbro Westling har formgjutit skottkärran, fylld med kvistar. Varje enskild kvist är gjuten för sig och skulpturen köptes in av kulturförvaltningen hösten 2015 för 300 000 kronor.

Först var tanken att Skotty skulle placeras utanför Erikbergs museum men ansvariga tänkte om och valde den nya parkmiljön som skapas vid Svartån, intill Cityhuset och mitt emot stadshuset.

– Man ska tänka att någon jobbar i parken, placeringen är alldeles lysande, tycker kultur- och ungdomssekreterare Claes Sjökvist.

Annons

Även konstnärerna ska vara nöjda och den nya parkmiljön med både gräs och ängsblommor blir färdig senare under året. Just nu är området avspärrat och snötäckt.

På kultur- och fritidsförvaltningen funderar man som bäst på ytterligare någon installation, eventuellt längs ån nedanför kvarteret Norra Gyllenfors (Ica Kvantum-huset).

– Vi tänker oss en ljudinstallation där man har en högtalare som slår på när människor passerar. Utemiljön är ju under omdaning även där, säger Sjökvist.

Något beslut om just ljudinstallationen har inte fattats än men planen ingår i det långsiktiga arbetet med utsmyckningar i alla dess former. Det kan vara skulpturer, ljus, ljud, mötesplatser.

– Perspektivet är 28 år framåt och det finns totalt 18 miljoner kronor i investeringsbudgeten, säger Claes Sjökvist.