Anders Sjöö är kommunpolis i lokalpolisområde Höglandet. När han studerar de siffror över de brott som registrerats i Aneby kommun 2018 kan han konstatera att en del kategorier har ökat och andra minskat.

Statistiken visar att det under förra året begicks 30 ringa narkotikabrott i Aneby. Det är 11 fler än 2017. Paradoxalt nog tycker Anders Sjöö att det är bra med ökningen.

– Hur många narkotikabrott som registreras beror på hur mycket vi hinner jobba med den biten på en ort. Det är bra att siffran ökade i Aneby förra året, för det betyder ju att vi varit på plats där lite mer.

Enligt Anders Sjöö kan det dessutom vara så att polisen har fått in fler tips om misstänkta narkotikabrott.

– Det har jättestor betydelse. Vi åker sällan till Aneby på måfå, utan vi gör det oftast när någon har tipsat oss.

Att försöka bekämpa narkotikamissbruket i Aneby är för övrigt en del av det medborgarlöfte som kommunen nyligen skrivit med polisen. Det ska gälla under två år.

– Med tanke på det jag sa tidigare hoppas jag att det blir ännu fler narkotikabrott i statistiken för 2019.

Rejäl minskning

I fjol minskade skadegörelsen rejält, från 65 till 46 anmälda fall.

– Det kan vara så att någon eller några som stått för en stor del av den brottsligheten har flyttat från Aneby. I ett så litet samhälle får det stor påverkan på siffrorna.

Annons

Antalet fall av våld i offentlig miljö sjönk också, från 14 till 7 ärenden. I den kategorin ingår även våld som utövas på en skolgård.

– Varför det har minskat kan vara lite svårt att veta, men en anledning kan vara att alkoholkonsumtionen bland unga har minskat. Sedan är ju inte ungdomar i Aneby ute och rör sig jättemycket i samhället, de träffas mer hemma hos varandra.

Anders Sjöö kan även glädjas åt färre bostadsinbrott, 19 förra året kan jämföras med 27 stycken 2017. Att försöka minska den brottsligheten är ytterligare ett av de medborgarlöften som gällt för Aneby kommun.

Flitigast var inbrottstjuvarna i juni. Så var det även på andra orter.

– Det tyder på att en liga nog var i farten då och gjorde villainbrott.

Totalt sett tycker kommunpolisen att det trots allt ser rätt bra ut för Anebys del.

– Men visst är varje brott ett för mycket. Och det händer ju tragiska saker även i Aneby, säger Anders Sjöö.

Läs mer: ”Statistiken missvisande"