FÖR TVÅ veckor sedan hade länets kommuner en tvådagarskonferens i Huskvarna där personal från socialtjänsten, polisen, skolan och sjukvården samlades för att prata och lära sig mer om hedersrelaterat våld.

För konferensen ansvarade en grupp av experter som jobbar för Länsstyrelsen Östergötland, på nationell nivå.

DET GÅR INTE att få för lite information om hedersvåld, då det kan vara svårt att upptäcka.

Det kan handla om allt ifrån tvångsäktenskap, könsstympning, oskuldskontroller, hot eller helt enkelt fysiskt våld.

Enligt siffror från Länsstyrelsen Östergötland är 88 procent av de drabbade kvinnor, varav 55 procent är under 18 år.

Men, som statistiken också visar, är det inte bara unga kvinnor som drabbas utan även vuxna kvinnor, eller unga män. Tvångsäktenskap är trots allt inte förbehållet för kvinnor.

Även homosexuella är särskilt utsatta.

Annons

HEDERSRELATERAT våld kan med andra ord drabba vem som helst. Den gemensamma nämnaren är att personen är strängt hållen av familjen eller släkten.

Det handlar om personer som kommer från kollektivistiska kulturer, där den enskilda individens handlingar får representera hela familjens heder.

Personer som lider av hedersrelaterat våld känner sig ofta mycket ensamma. Inte sällan är de det också.

Juno Blom är utvecklingsledare på länsstyrelsen Östergötland. Hon berättar för tidningen att det rådde en stor rädsla för inte så länge sedan när ämnen så som hedersvåld diskuterades.

"Jag skäms att vi inte pratade med barnen. Barn och unga gillar att få frågor. Vi ville väl men förstod så fel", säger hon och förklarar att många anställda inom skolan misstänkte fall av hedersvåld men aldrig vågade säga något.

DET ÄR BRA att Blom är medveten om problemen och att hon nu delar med sig av sina erfarenheter, men tyvärr kom uppvaknandet för sent för att kunna hjälpa alla de som behövde hjälpen.

Alldeles för många ungdomar och vuxna i Sverige har blivit svikna av de som skulle ha varit de första med att hjälpa till, som till exempel socialtjänst och skolpersonal.

I stället låg fokus på att inte stöta sig med de personer som stod för förtrycket, som till exempel föräldrarna.

Den attityden måste få ett slut.

Det är personer som ska skyddas, inte hederskulturer. Därför måste tystnaden kring hedersvåldet brytas, vid varje fall, utan undantag.

Läs mer: ”Vi måste prata om hedersvåld”

Läs mer: De möter hedersförtryckets offer