Partiledaren är en av dem som skrivit under uppropet #imaktenskorridorer och om det säger hon följande.

— Jag har valt att inte gå in på detaljer på vad som hände, det har inte känts bekvämt för mig, men det är viktigt att berätta att jag också har varit utsatt.

— Jag har inte varit med om den allra grövsta sortens trakasserier, men nog för att känna igen mig i den där känslan att man är rädd att det ska eskalera, man funderar på flyktvägar och hur man ska slå sig ur situationer.

Reducerad till objekt

Ebba Busch Thor lyfter också fram trakasserier av den typ som förminskar en annan person. Det handlar om sexuella inviter, kommentarer kring utseendet som under ett möte förändrar maktbalansen mellan människor, hon reduceras till ett objekt.

— Det har jag också mött och hoppas kampanjen kan bidra till ett maktskifte där.

Omfattningen av problemet i samhället berör henne starkt.

— Det man får läsa i tidningar nästan varje dag just nu är ju fruktansvärd läsning, men det är väldigt bra att historierna kommer upp till ytan.

Inte längre normalt

— Så många kvinnor och unga flickor har burit på de här historierna under lång tid och jag tror det viktigaste MeToo-kampanjen bidrar med är att avnormalisera sexuella trakasserier.

Annons

Ebba Busch Thor säger att det är så många, både äldre och yngre kvinnor, som i hennes bekantskapskrets har vittnat om att ”Ja, jag har inte tänkt så mycket mer på det här. Det är ju fruktansvärt, men man har lite grann tänkt att det får man räkna med som kvinna.”

— Och det bryter vi nu med kampanjen. Man vägrar ställa upp på att det är så det ska vara.

Kvinnor som går ut, befinner sig på konserter eller sina arbetsplatser ska inte behöva bli diskriminerade eller trakasserade.

— Nu kom det ett nytt upprop #tyst i klassen, som handlar om ungdomar som berättar om vad de varit med om i skolan. Vi måste våga se att beteendet går i arv till nästa generation, säger Busch Thor.

Vad gör man då av alla berättelser?

— En del i kampanjen är att man får lite upprättelse bara av att man inte behöver bära detta i tystnad själv. Systrar kan kroka arm med varandra.

Och ett värderingsskifte kommer, tror hon.

— I tisdags markerade Andreas Karlsson, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagsgruppen, att det inte tolereras i Sveriges högsta ledning.

— Han är man som står upp för goda värderingar.

— Min önskan är att MeToo-kampanjen manar till mer civilkurage, där manliga kollegor står upp för sina kvinnliga kollegor och där vi kvinnor stöttar varandra ännu mer.

— I skarpt politiskt läge driver vi frågan om fler poliser, 10 000 fler poliser.

Våldtäktsärenden är inte prioriterade hos polisen i en arbetsbelastad situation med mord och andra skjutningar som utreds i första hand.

— Vi får ju till och med höra inifrån organisationen att våldtäktsärenden läggs på hög.