Lars Engqvist vikarierar sedan i september som kommunchef i Uppvidinge kommun i Kronobergs län. Mycket turbulens inom chefsleden gjorde att kommunen sökte en tillfällig lösning på ledarposten under ett antal månader.

Uppvidinge kommun hittade tveklöst en välmeriterad vikarie. 72-årige socialdemokraten Lars Engqvist hade egentligen dragit sig tillbaka från offentligheten efter att ha varit landshövding i Jönköpings län 2004-2010 och socialminister i Göran Perssons regering 1998-2004.

Lars Engqvists inhopp i Uppvidinge har mött utmaningar från oväntat håll. Nyligen fick han ett samtal av en man med bred småländsk dialekt som presenterade sig som en företagare från Värnamo som väldigt gärna ville flytta sin verksamhet till Uppvidinge och undrade vad kommunen kunde erbjuda honom.

Annons

— Jag förklarade att jag inte hade tillträtt och att jag inte kunde svara på hans frågor, säger Lars Engqvist till SVT Nyheter Småland.

"Företagaren" fortsatte att ställa frågor och erbjöd sig att åka till Uppvidinge tillsammans med sin rådgivare för att träffa Lars Engqvist och diskutera saken ännu mer.

— När han sade att hans rådgivare hette Göran Persson, då både hörde och förstod jag att det var han som ringde. Så jag svarade att den skojaren kan väl ingen sätta någon tilltro till, säger Lars Engqvist.

Göran Persson, som var Sveriges statsminister 1996-2006, är en stor skämtare enligt Lars Engqvist. Det var något han ofta fick känna på under åren som statsråd i Göran Perssons regering.

— Han gör sånt med jämna mellanrum och han är jäkligt duktig på det, säger Lars Engqvist.