TV: Busschaufförerna berättar själva om hoten

De senaste månaderna har flera busschaufförer på Höglandet råkat ut för obehagliga händelser i samband med sitt yrkesutförande. Det berättar Markus Jingåker, busschaufför vid Söne trafik i Eksjö, som kör för Jönköpings länstrafik.

— Bara sedan jag började här i augusti har tre av oss förare hotats, ett par har fått sina tjänsteplånböcker stulna och senast i måndags fick jag avvisa en hotfull person. I Nässjö blev en kollega misshandlad i januari och så har vi ju knivincidenten i Vetlanda för ett par veckor sedan, nämner Markus som exempel.

”Det är otäckt”

— En kollega fick tryck över bröstet och jobbar aldrig kvällar och helger mer efter en obehaglig händelse i oktober där ett tiotal ungdomar började slå på bussen och skrek att de visste var han bodde och att de skulle plocka honom. Det är otäckt, berättar han vidare.

Det som upprör Markus är inte bara de här händelserna. På varje buss finns en monterad kamera som kan övervaka och spela in vad som händer på bussen. Men länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat att de inte får användas av hänsyn till resenärernas integritet.

— Jag tycker det är konstigt. Det skulle vara självklart att kunna få den uppbackningen och bevishjälpen om man råkar ut för något. Om folk beter sig illa vill man att det ska få konsekvenser.

Efterfrågas av polis

— På bussarna i Stockholm där jag kört tidigare är kamerorna påslagna dygnet runt. Och ofta när vi gör en polisanmälan frågar polisen om vi har övervakningsbilder. De tycker också att det är konstigt att vi inte använder dem.

Markus berättar att man flera gånger tidigare försökt få gehör för sin önskan om att få aktivera kamerorna, utan framgång. Därför försöker han nu bilda opinion genom att starta en namninsamling. Hittills har ett 130-tal personer skrivit på, däribland flera av hans kollegor.

— Det skulle betyda så mycket om vi fick till det här. Framförallt kvällar är busschaufförer utsatta och det skulle kännas bra att det åtminstone finns kameror där då.