I september meddelade Jönköpings länstrafik att man drar in ett flertal busslinjer på Höglandet. Två av dem, linje 360 mellan Sävsjö – Bodafors – Eksjö och 362 Sävsjö – Hjälmåkra, drabbar Sävsjöborna.

Orsaken till indragningen är att länstrafiken måste spara 13 miljoner kronor på regionbusstrafiken för att kunna fullfölja de satsningar som gjorts på tågtrafiken.

— Sävsjö kommun har varit lyckligt lottade när det gäller tågtrafiken, och har fått fina förbindelser till Jönköping och Växjö vilket är oerhört värdefullt för en kommun som Sävsjö, säger Erik Andersson, trafikutvecklare på Jönköpings länstrafik.

25 gymnasieelever

Annons

Men mellan Sävsjö och Eksjö går det inga tåg, och när linjen tas bort får arbetspendlarna och de drygt 25 elever från Sävsjö som går på gymnasiet i Eksjö hitta andra busslinjer, eller ta tåget till Nässjö och sedan Sävsjö.

— Majoriteten av eleverna går på Nifsarpsskolan, och då har de möjlighet att ta bussen till Vetlanda och där byta till Eksjöbussen som stannar precis utanför skolan. Tidsmässigt är det ingen större skillnad på de olika resorna, och jag tror att Nifsarpseleverna är de stora vinnarna i det här, säger Erik Andersson och fortsätter:

— Men det är klart att det är tråkigt när vanligt folk drabbas. När det gäller buss 360 är det främst de som bor mellan Sävsjö och Bodafors, och mellan Bodafors och Eksjö som drabbas. Men det är få av dem som åker kollektivt, och det går tyvärr inte att tillgodose allas behov.

Går hela terminen

Det första budet var att busslinjen skulle dras in från och med den 11 december. Men enligt Erik Andersson kommer den att gå till och med den 22 december, då höstterminen slutar.

Vad gäller linje 362 så meddelar Sävsjö kommun på sin hemsida att Sävsjö Taxi kommer att plocka upp eleverna längs sträckan från och med måndagen den 11 december enligt samma tidtabell som finns i dag. Fram till jullovet, och troligtvis även under vårterminen, kommer även de gymnasieelever som drabbas av indragningen att kunna åka med taxibussarna.