Hundar är det sällskapsdjuret som drabbas mest av tumörer och kurvan går stadigt uppåt.

Under fem år behandlades minst 2 000 drabbade hundar i Jönköpings län och så många som 55 000 i hela landet.

En av orsakerna till den ökning som sker är osunda vanor som vi människor anpassar hundens liv efter. Men det beror också på en högre kvalité på djursjukvården, som leder till att hundar lever längre och hinner utveckla tumörer i större utsträckning.

Annons

— Jag tror att många känner igen sig i bilden av att äta för mycket, och inte alltid den mest hälsosamma maten, i kombination med för lite motion. Det är exakt det livsmönster som vi omedvetet överför till våra hundar och leder till att de får samma sjukdomar som vi, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

De vanligaste cancerformerna hos hundar är hudcancer, som står för 45 procent av diagnoserna, och juvertumörer som står för 22 procent. Andra cancerdiagnoser som hundar får är testikelcancer, tumörer i tandkött och blodcancer.

Hudcancer har en stor procentdel och det är därför viktigt att ta hudförändringar på allvar.

— Misstänker veterinären att en förändring är elakartad tas ett cellprov före operationen. Med mera fakta om vilken typ av tumör det gäller kan det bättre avgöras hur mycket av området runt förändringen som ska opereras bort och om behandlingen behöver kompletteras, säger Lotta Möller, veterinär på Agria.

— Ta för vana att känna igenom hundens kropp, och kontakta veterinär om något känns onormalt.