Han har inte glömt överenskommelsen som C, KD, M, MP och S gjorde på riksnivå för ett antal år sedan.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor lanserar just nu kärnkraften hårt i valspurten och vill bygga nya reaktorer. Anders Karlsson uppfattade energiöverenskommelsen som en satsning på förnybar energi.

– Marknadskrafterna skulle avgöra vilket energislag som skulle råda i framtiden, säger han.

– Kärnkraften klarar inte detta, i Oskarshamn är två av tre aggregat är nedkopplade. De står inte i kö för att bygga nya kärnkraftverk.

Tror jag inte på

För landsbygden är det bättre med bioenergi från skogen. Karlsson tror att antalet elbilar kommer att öka betydligt och han framhåller solpaneler.

– Att satsa på kärnkraft tror jag inte på. Ett avfall ska lagras 100 000 år och vi har egentligen ingen klar uppfattning hur det ska hanteras. För mig är detta galet och helt fel väg att gå.

– Ett slut på kärnkraften är vad vi vill se.

Ketchup-effekt

Sigvard Karlsson kritiserade också Anders Karlssons för sitt sätt att sköta ordförandeskap i Citynätet AB.

– Sigvard har varit uppe i kommunfullmäktige ett antal gånger med den frågan. Jag säger nu, som jag har sagt då, att vi kommer klara statens bredbandsmål med 95 procent anslutna hushåll år 2020.

Enligt Anders Karlsson var det mellan åren 2012 till 2016 ett mycket lågt intresse för fiberutbyggnaden i kommunen.

– Det kanske var 100 hushåll per år. Nu är de 1 000.

Annons

Orsaken är att Telia stängde 14 telestationer år 2016 och hushåll blev utan kommunikation.

– Från att ha varit nöjd med den lösning man hade, blev det plötsligt väldigt bråttom med fiberinstallation.

Takten skulle ha varit högre om det fanns grävmaskiner att hyra in i rådande högkonjunktur fortsätter Karlsson. Han betonar att kristdemokraterna hade haft full insyn i detta om partiet utnyttjat sin ersättarplats vid styrelsens sammanträden. Den stolen gapar ofta tom.

Kristdemokraten Sigvard Karlsson instämmer inte i den historiebeskrivningen. Han framhåller att partiets företrädare inte fick någon kallelse till styrelsens sammanträden de två första åren, något som faller på Anders Karlssons ansvar.

Relaterat: Centern höll med om kärnkraften
Relaterat: Centern vill jobba för bra skola