Det var knappast vad hon hade väntat sig. Kallelsen kom snabbt och Cilla hade egentligen ingen erfarenhet av hans önskan.

— Nej, jag har inte själv varit utsatt för trafficking och hade när kallelsen kom, inte ens varit i Egypten, berättar hon.

Det är fyra år sedan nu och hennes uppdrag inom Evangeliska Frikyrkan är den här hösten att åka runt och berätta om cyklingen och samtidigt samla in mer pengar till det hem för utsatta kvinnor som finns öppnat i Kairo.

Släppte inte

I Nässjö är hon för andra gången för att berätta om sitt arbete.

— Det är många som vill veta hur det har gått för mig, säger hon.

Så hur är det att få en kallelse av Gud?

— Överrumplande. En stark inre övertygelse kom och den försvann inte. Den satt kvar, svarar hon.

— I vanliga fall kommer ju och går tankar som man har. Här hade jag ingenting att sätta emot. Hur jag skulle klara det och på vilket sätt visste jag inte.

Hon beskriver sig själv som ett kontrollfreak, en tjej som vill veta saker i förväg. Nu skulle hon lita på Gud och slänga sig ut i ett projekt utan att veta vart det förde henne.

På cykel

Annons

Under förra hösten cyklade hon tre månader längs USA:s västkust och träffade amerikaner som hon hoppades skulle skänka pengar till hennes projekt. Det blev sammanlagt 50 000 kronor.

— En ganska bra summa, ändå, säger hon.

Totalt uppskattar hon att insamlingen under tre år har gett en halv miljon kronor. Kvinnohemmet drivs med tre anställda och har plats för sju kvinnor åt gången.

— Trafficking är ett jätteproblem i Egypten.

Enligt Cilla Eriksson är det inte ovanligt att föräldrar på grund av fattigdom säljer sina döttrar, alternativt själva tjänar pengar på vad flickornas sexhandel ger i inkomst.

— Svårt att föreställa sig för oss här.

Cilla Eriksson har träffat utsatta kvinnor som bor på hemmet. De bor där under olika perioder, beroende på sin privata situation.

På väg mot nytt

Efter fyra år känner Cilla Eriksson att hon snart har uppfyllt kallelsen.

— Jag har svårt att se fortsättningen på projektet just nu. Det är möjligt att jag hamnar i något annat, förklarar hon.

Cilla säger att hon är en stark entreprenör och just nu lockar det att starta ett företag. I vilken form och i vilken bransch är inte riktigt klart.

— Jag är en spontan person. Vill att saker ska hända snabbt.

Känner ni igen Cilla?

Hon var med i tv-programmet Tro, Hopp och kärlek i Sveriges Television förra hösten. Programledaren Mark Levengood förde samman henne med pastorn Filip Wennerlund från Malmö.

Nu blev det inte hennes stora kärlek, som kanske var förhoppningen då.

Nej, jag har träffat en annan man från Örebro, säger hon med ett leende.