Restriktionerna rörande dricksvattnet i Eksjö gäller alltjämt. Det får till exempel inte användas för att vattna gräsmatten eller tvätta fasaden med högtryckstvätt. Därför kan det kanske se lite märkligt ut när kommunen vattnar sina blomlådor och fotbollsplaner, eller grannen skänker sin trädgård en dusch i det varma sommarvädret. Det är många gånger ändå helt i sin ordning.

— Om man ska vattna finns det alternativ. Kommunen och exempelvis målerifirmor har skaffat sig utrustning för att kunna använda sjövatten, berättar VA-chefen Torbjörn Johansson.

Några kannor vatten

Eksjö kommun använder till exempel vatten från Kvarnarpasjön, medan golfbanan har egen bevattningsanläggning med vatten från en närliggande göl. För allmänheten går det bra att använda exempelvis insamlat regnvatten, eller att hämta mindre mängder vatten ur en sjö för att använda i till exempel trädgården.

Annons

— Ska man ta större mängder krävs tillstånd, men att man hämtar några kannor är inte anmälningspliktigt och inget vi styr över. Men ta då helst vatten nedanför Norra Vixen i systemet, säger Johansson.

Inga poliser

Och istället för att misstänkliggöra varandra tycker han att det är bättre med diskussion.

— Vi får ta emot en del samtal från personer som gjort iakttagelser men vi kan inte leka poliser. Det enda vi kan göra är att fortsätta informera om vikten av att respektera begränsningarna. Prata hellre med varandra. Misstänkliggör man varandra skapar man bara irritation.

Dock är det fortsatt så, berättar Johansson, att allmänheten kan bli bättre på att spara på vattnet.

— Det har ännu gått ganska kort tid, men vi ser ändå att det skulle kunna vara mycket bättre.