Båda männen har erkänt stölden. Under rättegången i Eksjö tingsrätt berättade de hur de skruvade av två hjul var från en bil i Nässjö. Avsikten med stölden var att sälja däcken på fälg och på så sätt tjäna pengar.

På väg från platsen där stölden skedde kolliderade männen med en annan bil. I männens bil hittade polisen de fyra däcken. Kort efter olyckan hittades en ryggsäck i närheten av olycksplatsen. I väskan fanns bland annat en domkraft och en cigarettfimp.

Under rättegången berättade den ene mannen att han bar i väg väskan från bilen, eftersom han inte ville att verktygen som användes vid stölden skulle finnas i bilen. Analysresultaten av cigarettfimpen talade extremt starkt för att dna:t kom från den ene av de nu dömda männen, konstaterar tingsrätten i sin dom.

Däcken med tillhörande fälgar var värda cirka 27 000 kronor.

Körde åt fel håll

Duon har suttit frihetsberövad sedan brottet skedde i början av maj i år. Mannen som körde bilen dömdes även för vårdslöshet i trafik. Han ska ha framfört sitt fordon mot enkelriktat och i hög hastighet när han körde ut i korsningen Sörängsvägen/Queckfeldtsgatan och kolliderade med en annan bil.

Annons

”Mannen har såldes under färden vidtagit flera typiskt sett trafikfarliga beteenden innan han kolliderade med det andra fordonet. Han har genom sin körning i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som kan krävas av en förare av ett fordon” skriver tingsrätten i sin dom.

Eftersom männen återfallit i brottslighet saknades det, enligt tingsrätten, förutsättningar att döma dem till någon annan påföljd än fängelse. Straffet bestämdes till två månaders fängelse vardera.

Duon ska sitta kvar i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.