Ni har säkert tidigare läst om Daniel Johansson långdistanscyklingar där han cyklat runt längs vägarna i både stora delar av Europa som i Japan.

Nu kan Daniel Johansson lägga en Everesting på meritlistan.

Utmaningen eller begreppet som allt fler cyklister hoppar på handlar om att samla på sig höjdmeter som motsvarar Mount Everest i bergskedjan Himalaya.

– Jag var på väg att genomföra det förra året men det blev inte av. Nu såg jag ett bra tillfälle och vädret blev ju perfekt för cykling, säger Johansson.

Han tog sig upp och ner 160 gånger för den cirka 900 meter långa backen i Lövhult.

Annons

– Jag brukar cykla den vägen när jag cyklar till jobbet. Man kan väl säga att man lärt sig den backen nu, säger Daniel och skrattar.

Hur mår du så här dagen efter?

– Ganska bra faktiskt, jag har inte ont någonstans. Lite seg är man ju men inte värre än så.

Everesting handlar mycket om att utmana sig mentalt menar Daniel.

– Det frestar ju en hel del på knäna så det var det jag var mest orolig för men det gick bra. Jämfört med tidigare utmaningar så var det ju förhållandevis kort tid jag höll på nu. Det handlar mer om att försöka orka mentalt och härda ut. Men det gick faktiskt förvånansvärt lätt. Det var aldrig aktuellt att ge upp någon gång.

För att stå ut i den värsta tristessen lyssnade han på musik, ljudböcker och podcasts.

– Annars hade det nog blivit väldigt tråkigt, säger Daniel som också fick besök av några bekanta som följde delar av hans utmaning.

– Det har väl varit lite blandade reaktioner så här efteråt, det är klart många ifrågasätter varför man gör något sådant här. Men jag tycker det är kul med utmaningar.

Vad är tjusningen med just cykling?

– Det är på något sätt fantastiskt att på egen maskin kunna ta sig fram så långt utan motor. Du kan ta dig 30-40 mil på en dag. Samtidigt är det ganska skonsamt om man jämför med löpning som sliter hårdare på kroppen, säger Daniel som nu laddar för nästa utmaning - att cykla från Grekland till Belgien.