– Dansen växer och vi tycker det är hög tid att kommunens unga dansare får chansen att visa vad de kan på scenen i en egen show, säger ungdomscoachen Lottie Rääf.

För att få bredd i programmet har arrangörerna även bjudit in Vivi Fång och hennes dansare från Tranås. De kommer att visa bugg och gammeldans.

Dansens vecka i Östergötland startade 2012. Evenemanget har på bara några år etablerat sig som ett självklart och uppskattat inslag i kulturutbudet i regionen.

– Ydre kommun är med för första gången i år. Det känns väldigt bra och min förhoppning är att vi når publiken och därmed bereder väg för en fortsättning kommande år, säger Lottie Rääf.

I Ydre finns flera duktiga dansgrupper under ledning av engagerade ledare.

Under onsdagskvällens show kallad Ydredans medverkar bland andra Emilia Martinsson, Julia Rembsgård och Tilda Arvidssons danselever i nummer med varierat innehåll.

Arrangörernas ambition är att showen ska få proffsig inramning med bästa möjliga ljud och ljus, sevärda videoinslag samt överraskningar.

Under torsdagen genomförs ytterligare ett inslag i dansens tecken i Österbymo. Dansaren Tobias Marin gästar Ydreskolans högstadium och leder prova på-pass i breakdance för samtliga elever.