– Det känns som en stor lättnad, säger Kristina Lindkvist, sekreterare i ryttarföreningens styrelse.

– Kommunens stöd är mycket välkommet. Om det uteblivit hade vi kanske tvingats att sälja några av våra omtyckta ridskolehästar eller höja ridpriserna med 20 procent.

Sommarens långvariga torka slog hårt inte bara mot lantbruken, utan även ridskolorna.

– Det är inte ofta man längtar efter regn under sommaren. Men i år gjorde vi det. Det var tungt att se hur situationen förvärrades för varje dag som gick och att det oundgängligen skulle påverka verksamheten på Persö.

– Den foderbrist som följde i torkans spår ledde till att det till slut blev nödvändigt för oss att göra något för att säkerställa vårt behov av mat till hästarna i höst och vinter.

För ryttarföreningen gällde det först och främst att få fatt på en lämplig foderleverantör. En sådan hittades på andra sidan Öresund.

– Vi erbjöds foder till acceptabelt pris, så vi bestämde oss för att slå till.

Det som återstod att lösa var finansieringen av affären. I budgeten fanns inte några pengar till en den oväntade fördyring av fodret som torkan förde med sig.

– Den extra kostnad vi fick var resultatet av en extrem situation. För oss var det helt omöjligt att förutse att foderpriset skulle rusa i höjden till följd av långvarig torka.

– Vi diskuterade olika lösningar för att få fram de pengar som behövdes. Men vi hittade ingen väg framåt som inte skulle drabba våra barn och ungdomar.

Annons

– Det kändes trist. Vi vill ju inte dra ner på, utan utöka vår verksamhet.

Välvillig behandling

Eksjöortens ryttarförening skrev ihop en välformulerad ansökan om extra stöd på grund av ökade foderkostnader och skickade den till kommunen i början av september.

Föreningens vädjan behandlades snabbt och välvilligt.

Nyligen avsatte fritidsavdelningen 20 000 kronor i extra stöd till föreningen och häromdagen sköt kommunstyrelsen till ytterligare 60 000 kronor.

– Det känns otroligt bra, säger Kristina Lindkvist.

Just nu har Persö ridskola 178 unga, engagerade ryttare i sina led.

För en del av dem är ryttarföreningens anläggning ett andra hem, dit man ständigt återvänder.

– Vi säger inte nej till någon som vill börja rida. För oss är det viktigt att se till att alla unga i Eksjö som vill rida får möjlighet att göra det, betonar Kristina Lindkvist.