Mikael Norin äger den mark där det planeras bygga sjönära tomter. Detaljplanen för marken, som är en sju hektar stor del av fastigheten Birka 1:1, är ute på samråd. Mikael Norin berättar att han förvärvade marken för fyra år sedan för att bygga sitt eget hus.

— Det blev väldigt bra, och många vänner och bekanta har frågat om det finns möjlighet att köpa en bit av marken för att bygga eget hus eller sommarstuga, berättar Mikael Norin.

All infrastruktur klar

Där började planen ta form och nu väntas det bli sammanlagt elva hus, inklusive Mikael Norins eget och befintliga hus. Det blir sex tomter nära inpå stranden, där man får lov att bygga enplanshus och fyra tomter ovanför i slänten, där tvåplanshus får byggas.

Mikael Norin berättar att han redan när de byggde sitt eget hus hade i tanken att de kunde bli fler tomter på marken. Därför är all infrastruktur klar och det finns en pump som räcker för sex hus.

Fyra tomter tingade

Först och främst vill Mikael Norin sälja tomter till vänner och bekanta och understryker att fyra av tomterna redan är tingade.

Annons

— Jag vill sälja till trevliga människor som jag vill ha som grannar, framhåller Mikael Norin.

Konferensanläggning

Den andra detaljplanen som är ute på samråd gäller en del av Östra Hult 1:1, ett område på 19 hektar i Asby socken. Området har ett strandnära läge intill Sommen och enligt detaljplanen är det här tänkt att byggas en mindre konferensanläggning.

Syskonen Christoffer, Stephanie och Jennifer Sundström äger fastigheten och vill utveckla området genom att bygga en konferensanläggning. Mats Sundström är deras pappa och har hjälpt till mycket med projektet. Han berättar att fruns släkt har ägt Västra Hult sen 1860-talet och att de för 20 år sedan även köpte Östra Hult.

— Vi har renoverat och fixat, nu känner vi att vi vill ta nästa steg, säger Mats Sundström.

Förvara bykänslan

Han berättar att de tänkt renovera de torp som redan finns och även bygga en ny centrumbyggnad, för att konferensanläggningen ska ha kvar den bykänsla som redan finns.

Mats Sundström säger att det är synd att det inte är fler människor som får uppleva Ydre och hoppas att detta projekt ska ge fler chansen.

— Det är ett väldigt bra läge, lätt att komma intill med bil och bra tåg- och flygförbindelser, bland annat från Frankfurt, avslutar Mats Sundström.