Runt 35 personer fick under torsdagseftermiddagen lyssna till Gunnar Emanuelsson och Hanna Tunberg berätta om det gamla gårdslivet och hur människorna under 1800-talet livnärde sig.

— Mycket av det jag berättar har han berättat, säger Gunnar och blickar mot svärfar Henrik Johnsson.

Annons

Henrik, som har bott på gården i hela sitt liv, nickade instämmande när svärsonen berättade om allt från ostillverkning till ålfiske.

Amerikanska besökare

Med på matvandringen följde även två amerikanare. Det är andra gången som Randy och Suzette Maluchnik, från Minnesota, besöker Sverige i samband med Amerikaveckan.

— Vi förstår tyvärr inte svenska men Hanna är snäll och översätter för oss. Det är en fantastisk gård och det är kul att lära sig om det gamla gårdslivet, säger de.

Tre rätters middag

Matvandringen som pågick i drygt en timma avslutades med en tre rätters middag tillagad av kocken Olle Forsell och hans medarbetare från Kalvefalls. Maten, som sågs som högtidlig under 1800-talet, bestod av ölsoppa till förrätt, ångstekta revbensspjäll med smörstuvade kålrotstärningar till huvudrätt och äppelpudding till efterrätt.

— Det är svårt med sådana här gamla kokböcker. Till exempel är det lite klurigt att översätta temperaturen eftersom man använde sig av eld på den tiden, något vi inte har tillgång till i dag. Sen kan man också undra vad ”väl saltat” betydde under 1800-talet, säger Olle Forsell i väntan på gästerna.

Mat