Problemet med den nya sortens bedrägeri börjar och slutar vid datorn. Det kommer ett mejl där någon okänd person påstår att du har blivit filmad medan du porrsurfar på datorn.

Om du inte betalar en massa pengar så kommer filmen att offentliggöras. I ett fall var utpressningssumman 7000 dollar.

– Jag det är ett allt vanligare problem detta. Den senaste tiden har det varit många som velat anmäla dessa utpressningsmejl. Det ökar, säger Kim Hild.

Ofta har de som fått mejlet inte ens porrsurfat.

– Jag vill verkligen uppmana alla att anmäla till polisen. Det är svårt att utreda men det är viktigt att vi kan kartlägga bedrägerierna, säger Kim Hild.

Enligt ett pressmeddelande från polisen började man i Storbritannien i början av juli att varna för en ny typ av utpressningsmejl där utpressaren även uppger mottagarens lösenord.

Men nu har även vi i Sverige fått in liknande anmälningar. Utpressaren säger att han har installerat ett ”malware” på mottagarens dator för att få tillgång till uppgiften om användarens lösenord. Dessutom säger sig utpressaren ha bevis för att mottagaren porrsurfat och hotar med att skicka filmer på detta till mottagarens bekanta om inte mottagaren snabbt betalar en viss summa i Bitcoin

Känner du igen detta?

Gör så här:

— Betala inte!

— Svara inte på mejlet

— Ändra dina lösenord.

— Använd 2-faktorinloggning där det är möjligt

Annons

— Täck för din webbkamera när du inte använder den

– Polisanmäl

Källa: Polisen