Daniel Letho beskriver sig som rollspelsentusiast sedan 1984, ungefär då rollspelen var som populärast. Men nu börjar trenden vända och spelet där deltagarna själva bestämmer utgången blir allt mer eftertraktat.

Det var när Daniel Letho recenserade boken Handbok för superhjätar som han snabbt insåg att boken skulle fungera bra som ett rollspel.

– Så jag kontaktade författarna med min idé och det senaste halvåret har jag sett till så att spelet stämmer överens med vad författarna tycker passar in. Det här är första gången det demospelas, berättar han.

Togs emot med glädje

Först ut att spela var Isabella, Sigge, Erik och Oliver, som genast fastnade för äventyret.

– Det var jättekul att vi fick bestämma vad som skulle göras. Jag har aldrig spelat ett sådant här spel innan, berättar Isabella som blev karaktären Vildelden.

– Det var roligt att vi fick tänka ut saker och hur vi skulle använda våra superkrafter vi fick. Jag önskar att vi kunde spela längre, säger Oliver.

Spelet går ut på att personerna själva får bestämma sin karaktär och vad den ska ha för superkrafter. Sedan berättar en spelledare var som händer, till exempel att en superskurk tagit sig in i en bank.

Skapade egna hjältar

Tidigare under dagen befann sig bokens författare Elias och Agnes Våhlund på Parkskolan där de berättade om sin bok för att sedan låta barnen prova på att rita sina egna superhjäteberättelser.

Annons

– Det är jättehäftigt att det nu kommer att bli ett spel och att barnen själva kan bli hjälte i sitt egna spel. Det är ju vad vår bok handlar om, det är ingen som blir biten av en radioaktiv spindel, utan det är en tjej som hittar en bok på biblioteket om hur man blir en superhjälte, berättar Elias Våhlund.

– Jag tror det är något som många barn kan relatera till, säger Agnes Våhlund.