— Det är en utmaning. Varje gång, säger Lisbeth Fast och skrattar.

— För oss lite äldre är det inte lika enkelt som förr att slå långt. Det gör att tolfte hålet på banan som består av ett utslag över vatten kan leda till att man hamnar i svårigheter.

— Inte minst mentalt kan det vara jobbigt när man når sjöhålet och vet vad som väntar, inflikar Barbara Lind.

Det är sensommarförmiddag i Norraby. Tranås GK:s 18-hålsbana visar sig från sin bästa sida i augustisolen och det är fullt med golfare i alla åldrar runt klubbstugan, på driving rangen, fairway och greener.

Vill prestera

Klubbens damseniorer är på plats för ännu en lekfull tävlingsomgång med färgstarka priser till dem som för dagen lyckas bäst över 18 hål fyllda med social samvaro, motion och jakten på den perfekta putten eller svingen.

— Det är klart att man alltid vill prestera så bra som möjligt. Det känns bra efter en runda där spelet stämt och man nått ett gott resultat. Men för oss är gemenskapen viktigast. Fikapausen med småprat efter nio hål är dagens höjdpunkt för alla, säger Lisbeth Fast.

Annons

— Vi är ett 40-tal pensionärer från 65 år och uppåt i Senioras som samlas regelbundet varje vecka under hela säsongen för att spela. En del är runt 80 år och det har funnits spelare i Senioras som varit 90 år. Man blir nästan aldrig för gammal för golf.

Full koncentration

Vi följer med Lisbeth Fast, Barbara Lind, Maj Sjölin och Marianne Hörlin till utslagsplatsen för första hålet. De ser avspända ut. Men det står klart att samtliga koncentrerar sig på den uppgift som väntar.

— Tävlingsinslaget är en del av golfen, så visst är det trevligt med en vinstrunda. Lite prestige är det också. Särskilt mellan Lisbeth och mig, eftersom vi är släkt, säger Barbara Lind.

Det visar sig att Senioras-damerna besitter en sving med sting. Barbara är först ut och får en klockren träff. Tjong säger det och bollen far högt genom luften mot flaggan.

— Bra slag, säger Marianne Hörlin spontant. Jag ser bollen, den ligger långt fram. Till höger.

Diskussion i klubbhuset

När samtliga i fyrbollen är färdiga med dagens första utslag samlar de snabbt ihop sig och försvinner ut på banan i rask takt. Om fyra och en halv timme är de tillbaka vid klubbhuset efter 18 spelade hål, då kommer dagens spel att kommenteras och summeras av en grupp med trötta men nöjda golfare.

För Senioras damer är Tranås GK:s bana en omtyckt mötesplats, där motion och gemenskap återfinns under samma tak - som då och då lyfter när svingen sitter och bollen far i en båge över vattnet på tolfte hålet och landar på eller snubblande nära green.