Maja Meurling är formgivare. Cecilia Rydestrand syr. Båda är med YdreKompaniet - och de fick mer eller mindre samtidigt idén att göra något tillsammans. Ett samarbete drogs igång och har nu resulterat i en första kollektion med kläder för mindre barn. Gångna helgen premiärvisades plaggen i hantverkshuset i Österbymo.

— Det är roligt att göra något ihop. Vi har fått väldigt positiv respons och tanken är att vi ska utveckla samarbetet med fler plagg och nya mönster, säger de unga klädskaparna.

Förstlingskollektionen säljs under varumärket Made by Cecilia. Plaggen - leggings och t-shirts - är sydda av Cecilia Rydestrand i ekologiskt tyg designat av Maja Meurling.

Första gången Cecilia såg Majas design tänkte hon att det skulle vara roligt att jobba med henne. Maja hade liknande funderingar. Hon hade sett Cecilias produktion och gillade det hon gjorde.

Annons

— Så när vi fick kontakt stod det klart att vi hade samma idé om ett samarbete.

Cecilia Rydestrand har alltid gillat att sy, virka och sticka. Syslöjd var ett favoritämne i skolan och tillsammans med farmor sydde hon ofta och gärna under uppväxten. Mot slutet av tonåren falnade sömnadsintresset. Men glöden kom tillbaka när det var dags för syskonbarn.

— Jag ville sy nåt till min systers barn och det gav mersmak. Nu har jag eget företag och syr på beställning när jag hinner. Ser det som avkoppling och hobbyverksamhet.

Maja Meurling har studerat slöjd, hantverk och formgivning på högskolan i Linköping. Hon är illustratör och formgivare med flera uppmärksammade elevarbeten bakom sig.

— Mina björnar har varit med ett tag i olika sammanhang. Att de nu återfinns som en del av Made by Cecilias barnkläder är jättekul. Jag tycker det är spännande att samarbeta med andra skapande personer och gläds åt att Cecilia och jag kunnat åstadkomma något tillsammans här hemma i Ydre.

YdreKompaniet och sociala medier blir initialt de viktigaste säljkanalerna för Maja och Cecilias gemensamma kollektion.

— Ydreborna är vår viktigaste målgrupp till att börja med. Vi kommer att anpassa produktionen efter deras önskemål. Det är redan klart att vi ska komplettera med mössor och det finns förslag även på andra plagg.