Det är konstgruppen D8 som står bakom utställningen i NBV-lokalen i Gamla stan. De brukar träffas med 14 dagars mellanrum för att prata och skapa tillsammans. De kommer från Eksjö, Hult och Tranås.

Senaste utställningen har de döpt till "Vi ha stenkoll".

— Temat är sten. Jag och Yvonne Alexandersson är keramiker och vi använder oss av stengodslera. Men det är väldigt blandat här på utställningen, det är sten i många olika former, berättar Ronnie Gustafsson, en av konstnärerna.

Sten i trädgården

Det finns fotografier, målningar i akryl, akvarell och olja som föreställer sten eller som ska föra tankarna åt det hållet.

Annons

— Vi har upptäckt att alla gillar sten. Det är något man har hemma omkring sig på olika sätt, säger Marie Jonsson, som har målat tavlor med akvarell.

Benjamin Paalman tog bokstavligt talat med sig en sten från trädgården.

— Jag skulle bygga ut mitt hus och började gräva i trädgården. Då hittade jag denna, full med fossiler av gamla bläckfiskar, ortoceratiter. Jag hittade bara den här stenen, det fanns inga fler. Jag vet inte hur den hamnade där, säger han.

Målade flitigt i fredags

I fredags morse målade Eva Ekenberg tre av tavlorna som finns med på utställningen.

— Då fick jag ett ryck. Annars är det väldigt sporadiskt som jag målar. Jag behöver den här gruppen för att det ska bli av att jag målar, säger hon.

De som deltar i utställningen är Ronnie Gustafsson, Yvonne Alexandersson, Marie Jonsson, Eva Ekenberg, Reidun Weigner, Benjamin Paalman och Christina Sörensen.

Utställningen finns att se i lokalerna fram till den 29 juli.

NBV