Eksjö kommun och Arbetsförmedlingen har under snart två år samverkat med stöd av Dua, delegationen för unga och nyanlända till arbete. Ungdomsarbetslösheten ska minskas och effektivisering av nyanländas etablering i arbetslivet är målet med samarbetet. Målgruppen är ungdomar som varken arbetar eller studerar i åldern 16-24 år.

– Ungdomar behöver stöttning för att komma in på en utbildning eller ut i arbetslivet. Det jobbar vi med, säger Stefan Kollberg, arbetsförmedlare med inriktning ungdomar på Arbetsförmedlingen.

– Vi jobbar ihop, kommunen och Arbetsförmedlingen, för att få till en bra start för ungdomarna på arbetsmarknaden, när det behövs. De flesta ungdomar som söker jobb får ett och är inte inskrivna på Arbetsförmedlingen, fortsätter Stefan.

Bra med praktik

Susanne Svärd, ungdomskoordinator på HIA, som står för Enheten för hälsa, integration och arbete, säger att hon önskar att alla ungdomar har en plan för framtiden.

– Gärna en praktik om du inte har arbete. Det ska kännas att du gör något meningsfullt, säger hon.

Att ha en praktik samtidigt som man söker jobb ses ofta som en fördel menar Stefan Kollberg.

– Alla utredningar visar på att det är otroligt viktigt att man gör någonting under tiden som man söker jobb, att man visar att man vill något. Det är bättre att ha en praktik och söka arbete samtidigt, då blir ett företag mer intresserade, förklarar han.

Annons

– Vi försöker hitta lösningar, men det kan ta tid. Praktikplatser letar vi inom och utanför kommunen, vi har även Kärnhuset i Eksjö som rymmer HIA:s verksamheter. Vi vill uppmana arbetsgivare att ge de här ungdomarna en chans. Det är lätt att ha åsikter om att ungdomar går sysslolösa, men alla måste ta ett ansvar att få in dem på arbetsmarknaden, säger Susanne.

Ha en plan

I lördags tog eleverna på gymnasiet studenten, och Stefan ger alla studenter ett råd.

– Alla de som inte har något arbete i sommar är välkomna att skriva in sig på Arbetsförmedlingen. Men jag har en lite brasklapp också. Har man en plan att man ska studera i höst eller om man vill ta sommarlov helt och hållet är det ingen vits med att skriva in sig, säger han och förklarar vidare:

– Du ska skriva in dig när du har bestämt dig för att du vill hitta en lösning mot en utbildning eller ett jobb. Då kan vi vara med och hjälpa till.

Stefan Kollberg påpekar även vikten av att ha ett fullständigt gymnasiebetyg.

– Du diskvalificeras hos många arbetsgivare, inte på grund av att du är dum på något sätt, utan för att du inte har ett gymnasiebetyg. Antingen kan du klara det på gymnasiet eller om du läser på vuxenutbildningar för att få ditt betyg. Det gör så otroligt mycket, säger han.