De vita vinterkapporna är stora och varma. För varma, just nu. Snart kommer de väl till pass ändå, när de tio lussetjejerna med häst och vagn anländer till Stora Torget för att bjuda Eksjöborna på lite luciastämning inför julen med ljus och sång. De övar varje måndag nu och repertoaren består av klassiska jul- och luciasånger.

”Mäktigt”

— Jag tror det kommer kännas mäktigt. Alla kommer att titta på oss. Det blir nog kul, säger en av årets luciakandidater, Ella Persson, och får medhåll av kompisen tillika kandidaten Nellie Andersson.

Annons

— Jag tycker det ska bli roligt bara att sjunga. Jag tycker jullåtar är så mysiga, förklarar Nellie tjusningen med det hela.

Ingen av dem har någonsin själva sett Eksjös ryttarlucia på torget dock och vet därför inte riktigt vad som väntar dem. Likadant är det för många av de andra i gänget. ”Upptagna hästtjejer har inte tid för mycket mer än att vara i stallet”, är den gångbara förklaringen.

Lottdragning

En sak är säker dock, det är många som vill vara lucia, även om en roll som tärna också skulle uppskattas.

— Det skulle vara jättehäftigt att bli Eksjös lucia, berättar Ella.

Vem det blir avgörs med lottdragning i samband med Eksjös julmarknad nu på lördag.

Förutom framträdandet på torget kommer tjejerna även att lussa på diverse andra platser under luciadagen, däribland på lokala äldreboenden.