– Vi gör det här dels för att samla in pengar till forskningen kring hjärt- och kärlsjukdomar, dels för att göra något trevligt för Eksjö- och Vetlandaborna på alla hjärtans dag, säger Sandra Lundahl och Anders Wahlberg i Lions.

– Det kommer bli trivsamt med alla hjärtan som lyser upp torgen i kvällningen. Något mysigt att ta del av för både ung och gammal.

Uppskattad ljusfest

Lions i Vetlanda har med framgång prövat på konceptet med hjärtformade ljus i stadsvimlet under alla hjärtans dag senaste åren och nu hakar Eksjölejonen på.

– Arrangemanget är uppskattat. Folk gillar att det händer nåt på stan under alla hjärtans dag, säger Sandra Lundahl i Lions Vetlanda,

– Samtidigt har det tagits emot positivt av dem som vi vänt oss till för sponsring. Det gör att vi kör på och bygger ut arrangemanget i år med kärlekssånger och korvgrillning.

– Det känns bra att Eksjö fångar upp vårt evenemang. Det är viktigt att vi hjälps åt för att se till att hjärt- och kärlforskningen får stöttning.

Sandra Lundahl, Lions Vetlanda, och Anders Wahlberg, Lions Eksjö, räknar med att få in en rejäl summa till hjärt- och kärlforskningen genom arrangemangen på alla hjärtans dag.

Bland Lionsmedlemmarna i Eksjö finns Lars-Gunnar Larsson som själv mitt i livet utan förvarning drabbades av allvarlig hjärtsjukdom som sakta men säkert bröt ner honom.

Han fick 2007 efter lång väntan nytt hjärta - och nytt liv.

– Jag kommer vara på plats under arrangemanget på Stora torget i Eksjö för att dela med mina av mina erfarenheter och informera om den bakomliggande sjukdom - familjär hyperkolesterolemi (FH) - som ledde fram till hjärtbytet, förklarar Lars-Gunnar Larsson.

Annons

FH är en okänd, förrädisk sjukdom som går att hålla i schack med medicinering om den upptäcks i tid. Tyvärr är kunskapen om den bristfällig bland allmänheten.

LÄS MER: Sprider kunskap om okänd, allvarlig sjukdom

LÄS MER: Lars-Gunnar fick nytt hjärta