Den 8 mars 2014 försvann ett av Malaysia Airlines flygplan, MH370. Planet var på väg från Kuala Lumpur till Peking och ombord fanns 239 personer. Plötsligt bröts kontakten med planet som än i dag inte har återfunnits.

Många har varit ute på Indiska oceanen och sökt efter vraket, och en av dem är amerikanske Jay Larsen. I jul var han och familjen på besök hos släkten i Stockarydstrakten, bland annat hos mormor Maj-Britt Johansson. Jay, som bor i Whitefish, Montana och Seattle, Washington, är utbildad ingenjör i elektroteknik, och har även studerat fysik. Han har byggt en sonar med avancerad teknik som tidigare bara använts av den amerikanska militären. Det unika med Jays sonar är att den visar bilder med högre upplösning och ett större område.

Svåråtkomligt

Tillsammans med hustrun Katrina startade han företaget Hydrospheric Solutions som genom Phoenix International anlitats av både den malaysiska och kinesiska regeringen för att söka efter MH370. Första uppdraget pågick från augusti 2014 till juni 2015 på en 90 meter lång båt 30 dagar åt gången, med tre dagar i land. Andra gången var han ute med en större båt, 125 meter lång. Då utökade de perioderna till havs med 45 dagar, och uppdraget varade mellan januari och juni 2016.

Annons

— Vi utgick från Perth i Australien och sökområdet låg 2500 kilometer från land. Av alla platser i världen så är nog detta en av de mest svåråtkomliga. Det är långt ute till havs, och det är djupt och bergigt, säger Jay.

Hans sonar sänks ner och dras efter båten. Den behöver vara 100-150 meter ifrån botten för att kunna kartlägga den. Sonarn klarar att gå ner till 6000 meters djup och filmar ett 2000 meter brett område. Upplösningen är tio centimeter per pixel, och den kartlägger 12 kvadratkilometer i timmen.

Hårt arbete

Det krävs övervakning av sonarn dygnet runt och två team om tre personer turas om att styra och titta på bilderna under ett tolvtimmarspass. De lediga timmarna spenderas med att läsa, vila, kolla på film och umgås. Ibland går det att få lite täckning så att man kan skicka mejl till familjen.

Det är ett hårt jobb, men Jay och Katrina vill hjälpa de som förlorat sina familjemedlemmar.

— Det har varit ett enormt projekt, men det är ett viktigt och känslosamt jobb, vi vill hitta svar åt familjerna. Folk förstår inte hur man kan tappa bort ett helt plan. Om vi hittar det så kan vi få svar på vad som hände och då kan folk känna sig säkrare, säger Katrina.

Om de ska ut och leta igen vet de inte, men de tror definitivt att planet kommer att hittas.