För att nå befolkningsmålet på 7000 personer till år 2025 vill Aneby kommun stimulera byggandet av privata bostäder i kommunen.

— Idag ligger invånarantalet på 6655 personer i kommunen, så för att nå målet behöver vi bli 345 till och då måste det byggas nytt, förklarar Ola Gustafsson, näringslivs- och fritidsansvarig i Aneby kommun.

För att fler ska välja att bygga nytt har kommunen därför antagit ett beslut där tomterna på Skärsjö udde sänks med 100 000 kronor per tomt och övriga villatomter i kommunen sänks med 50 procent året ut.

Nybyggarkväll

Annons

På tisdagskvällen hölls dessutom en nybyggarkväll där framtida husbyggare kunde få mer information. Totalt tjugo anmälda, fördelade på cirka tolv hushåll, hade anmält sig till kvällen.

— Vi var först lite besvikna för att det inte var fler som hade anmält sig, men det visade sig att alla som kom var väldigt intresserade och långt framskridna i sina husbyggarplaner, berättar Ola Gustafsson.

Ungefär hälften av besökarna kom från Aneby, medan majoriteten av den andra hälften kom från Jönköping och Tranås.

— Vi hade bjudit in fem olika husföretag som hjälpte till med husbyggarnas funderingar och så var Swedbank med för att svara på ekonomiska frågor, säger Ola Gustafsson.

Det blev inga tomtaffärer under kvällen, men Ola hoppas på att åtminstone 2-3 av nybyggarhushållen väljer att slå till innan året är slut.

— Reaktionerna på våra rabatterbjudanden var positiva, avslutar han.