6 juni kommer vinnaren av årets kulturpris i Eksjö kommun få ta emot diplom, blommor samt 10 000 kronor i samband med nationaldagsfirandet på Stora torget.

Men redan nu kan kommunens kulturchef, Thomas Hanzén, offentliggöra pristagaren efter att ärendet behandlats i kommunstyrelsen under tisdagen.

– Jag var tidigare i dag och presenterade det vår jury kommit fram till och kommunstyrelsen har precis tagit beslutet. Det blir Teatertolvan som får årets kulturpris, berättar Hanzén.

Teatertolvan är en fristående teaterförening vars verksamhet bygger på att olikheter berikar och att alla är lika mycket värda.

Motiveringen lyder: "För sitt mångåriga engagemang och hängivna arbete att befrämja Eksjö kulturliv genom att erbjuda en kreativ och skapande kulturmiljö för såväl unga som gamla inom sång, dans och musik."

Juryn har representerats av Björn Alm och Maria Havskog från tillväxt- och utvecklingsnämnden, Thomas Hanzén, kulturchef och Karolina Eriksson, sekreterare.

Juryn var helt enhällig i sitt beslut även om konkurrensen var hård.

– Vi hade fem nomineringar totalt i år, berättar Hanzén.

Omfattande arbete

Under tisdagen blev det även klart vilka som utses till vinnare av årets arkitektur- och byggnadsvårdspris Det är Linköpings Stift vid Svenska kyrkan som får ta emot utmärkelsen.

Motiveringen lyder: "Linköpings stift vid Svenska kyrkan har genom ett omfattande och ambitiöst arbete varsamt restaurerat Tiondeboden i Ingatorp. Projektet har även lämnat ringar på vattnet. I samband med det mångåriga projektet har forskning och utbildningar anordnats. Denna vilja att bevara ett kulturarv och sprida kunskaper är beundransvärt och skall uppmärksammas. De genomförda åtgärderna säkerställer därutöver byggnadens existens för våra framtida generationer."

Annons

Erikshjälpen prisas

Under tisdagen offentliggjordes även årets vinnare av miljöpriset som går till Erikshjälpen med motiveringen: "Årets pristagare har genom etablering i Eksjö skapat en plattform för återanvändning av varor som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling. Konceptet innefattar såväl en stark social och ekonomisk dimension där skänkta varor genererar medel till sociala och humanitära insatser."