Klockan närmar sig halv åtta och höstsolen har precis gått ner bakom hustaken. I en lägenhet i centrala Jönköping sitter Sara och Maria och väntar på ytterligare en kund. Under torsdagseftermiddagen har de tagit emot minst fem män i lägenheten som de hyr för 1 100 kronor via Airbnb.

De senaste åren har Sara och Maria sålt sex tillsammans. De berättar att de gör det för pengarna och för att det får dem att känna sig attraktiva.

Det knackar på dörren, men den här gången är det inte ännu en kund; tre män kliver in i lägenheten och Sara och Maria hinner tänka att det är ett rån innan männen visar sina polisbrickor.

— Vi blev rädda, skulle det bli rättegång, skulle våra namn komma ut, säger Maria och berättar att hon tyckte synd om kunderna även om hon aldrig sagt att de kan vara säkra och att de vet vad som kan hända.

Ingen vet

Ingen i Marias eller Saras omgivning vet om att de säljer sex.

— Jag tror inte att det hade varit på populärt, säger Maria som är 50 år och arbetar inom sjukvården.

— Jag har familj, lever ett normalt liv med jobb och vänner.

Sara som är några år över 40 beskriver också sitt liv som normalt med familj, jobb och vänner. Hon berättar att hon hamnade i ekonomisk knipa för några år sedan.

— Det var då jag hörde någon prata om det här, det är ett lätt sätt att tjäna pengar på.

De berättar att de säljer sex gemensamt för att kunna känna sig trygga, att de håller uppsikt över varandra. Samtidigt berättar de att de aldrig råkat illa ut.

— Det är normala män med normala behov. Ibland har vi nekat någon som är påverkad eller skitig och då kan de brusa upp, men det brukar lugna sig ganska fort, säger Maria.

Både Maria och Sara säger att de inte känner något obehag av att sälja sex. De beskriver det som att de bara gör vad de själva vill.

Känner ni aldrig skam eller skuld?

Annons

Kanske inför min familj, jag tänker ibland på hur de skulle reagera om de fick veta, säger Sara.

— Ja, inför familjen, men samtidigt ser jag det som ett jobb som alla andra. Vi tvingar ingen att komma till oss, inför hans familj får han skämmas själv, säger Maria.

Samtliga män som greps i samband med polisens tillslag den 8 september var gifta eller sambo, flera av dem har också hemmaboende barn.

— Jag tycker att det är bra att de har familj, då vet jag att de bara vill ha en skön stund, säger Maria.

"Borde legaliseras"

Sara och Maria har aldrig tidigare haft kontakt med polisen i samband med att de säljer sex. De tycker att polisen inte ska ge sig på den sexhandel som enligt dem sker frivilligt och på säljarnas villkor.

— Samtidigt är det bra om det är någon prostituerad som blir tvingad eller är minderårig, säger Maria.

De båda kvinnorna tycker också att sexhandeln borde legaliseras.

— Då hade man kanske kunnat få bort den prostitutionen som inte är ok, säger Maria.

Den svenska sexköpslagen från 1999 förbjuder köp av sexuella tjänster, det är alltså köparen och inte säljaren som är kriminell.

Enligt poliser och myndigheter i Sverige är lagen ett effektivt verktyg i kampen mot prostitution och trafficking.

Kritiker menar istället att lagen varken skyddar de prostituerade eller motverkar trafficking. Klart är att antalet sexköpande svenska män nästan halverats sedan lagen infördes. I de europeiska länder som legaliserat sexhandeln har siffrorna istället ökat.

Tillhör undantagen

Sara och Maria beskriver sig som två vanliga svenska tjejer som säljer sex på sina egna villkor; de gör det för att det är ett lätt sätt att tjäna pengar och för att det får dem att känna sig attraktiva. Men Sara och Maria tillhör undantagen i sexhandelns Sverige. 77 procent av eskortannonserna på internet utgörs av kvinnor som inte har svensk nationalitet. När det gäller de utländska prostituerade är koppleri och trafficking snarare regel än undantag, allt enligt en rapport från länsstyrelsen i Stockholm som har kartlagt prostitutionen i Sverige.

Sara och Maria berättar att de drömmer om en bra framtid för sina barn. Att sälja sex kommer de fortsätta med så länge som det känns bra.

— Känner vi att det är tid att lägga av så gör vi det.

Fotnot: Sara och Maria heter egentligen något annat.