De tiotalet elever som utgör Prästängsskolans elevrådsstyrelse var tillsammans med Jonas Guldbrand inbjudna till Barn- och ungdomsnämndens sammanträde i onsdags.

Eleverna hade med sig flera frågor som politikerna nu har att sätta tänderna i. Den första punkten var otrygghet och nedskräpning vid busshållplatser, vilket Lovisa Stejdahl märker av och nu frågar sig vad som kan göras.

— Det är främst på Resecentrum som folk bråkar och langning av olika saker förekommer, det har jag sett själv och det gör att jag helst inte vistas där, säger hon.

En brännande punkt var varför det saknas regelbunden kollektivtrafik för de som inte bor i eller nära Eksjö.

Väntar i timmar

— Jag och mina vänner åker väldigt ofta kollektivt så det blir att man brinner för det ämnet. Som det är nu får jag vänta i minst två timmar efter skolan för att bussarna går så sällan, säger Jasmine Sellmo som bor utanför Värne och vill se en förändring.

Annons

— Att det inte går att ändra en busstidtabell från en dag till en annan förstår jag men jag hoppas att det är löst till hösten.

De båda tjejerna som går i årskurs 9 på Prästängsskolan lyfte även de nationella proven och ställer sig frågande till varför lärarna ger olika besked om provens betydelse.

— Tycker inte att det är rimligt att ha flera prov samma vecka som de nationella, det ökar på stressen ytterligare, säger Lovisa Stejdahl.

Politikerna kommer nu att jobba vidare med frågorna menar Jonas Guldbrand.

"Vi är framtiden"

— Vad gäller trafikläget ska eleverna skriva ett medborgarförslag då politikerna ansåg att det finns substans i den kritiken. Punkten om nationella prov är skolrelaterad så den kommer skolledningen att ta tag i.

Oscar Johnsson som går i årskurs 8 uppskattade att få vara med på BU-nämndens sammanträde och upplevde att politikerna tog elevernas frågor på allvar.

— Bra att få direkt respons av personer som har helt andra möjligheter och kontakter än vi har. Jag tror verkligen att politikerna kommer att prata med polisen om otryggheten och med länstrafiken om kollektivtrafiken, säger han.

— Förändringar kommer att ta tid men det är viktigt att politikerna lyssnar på oss och får vårt perspektiv. Vi är ändå framtiden, säger Jacob Petersson som även han går i årskurs 8.