Yngve Adolfsson och Christer Svensson tittar ut över den nyplöjda jorden. Snart kommer det att sås i fårorna och kanske sättas en och annan potatis.

— Vi har erbjudit asylsökande att odla lite på gärdet, säger Yngve Adolfsson.

— Vi har även gått ut till dem som bor i samhället som inte har odlingsmöjligheter och sagt att de också kan få vara här, förklarar Christer Svensson.

Snabbt beslut

Det var under en kväll på Svenska kyrkans pratcafé, för en månad sedan, som tanken på odlingslotter växte fram. Tommy Alf pratade nämligen om svenska trädgårdsväxter.

Annons

Innan kvällens slut hade makarna Adolfsson bestämt sig för att erbjuda en bit av sin tomt för att de asylsökande skulle få en chans att odla en del av sin mat. Under kvällen anmälde åtta familjer sitt intresse och ytterligare några har tillkommit.

En bit

De 440 kvadratmetrarna ska nu få agera kolonilotter. På initiativ av Ammi och Yngve Adolfsson, Christer Svensson och Tommy Alf så kommer trädgårdsintresserade att bli tilldelade en bit jord där de själva bestämmer vad som ska odlas. Yngve själv har aldrig brukat jorden som nu tas i besittning.

— Den har stått i träda sedan jag flyttade hit för 35 år sedan. Men det är sandjord, så egentligen går det att odla rätt mycket. Potatis vet jag fungerar, säger Yngve.

Markägaren tycker att projektet känns spännande och roligt. I gruppen finns planer finns på att ordna studiekvällar om svensk odling.

— Vi vill att det här ska leda till gemenskap och att det ska finnas något att göra här, berättar Yngve.

Söker redskap

I församlingshemmet, som agerar granne till kolonilotterna, finns fotbollsmål och studsmatta, något som man menar leder till att barnen i familjerna har något att roa sig med om påtande i jorden blir för långtråkigt.

Just nu söker de engagerade trädgårdsredskap och tar gärna emot spadar, grepar och liknande från dem som kan tänkas skänka sådana.