– Jag har jouren nu, så om det kommer något larm så måste jag sticka direkt, säger Caroline Carlheim i telefon.

Hon har arbetat på Höglandets räddningstjänstförbund i 1,5 år och berättar att många tror att räddningstjänsten bara handlar om blåljus. Men det finns fler arbetsområden som kanske inte är lika synliga för allmänheten. Som bland annat att arbeta med höjd beredskap och civilt försvar, hålla i utbildningar, arbeta med att förebygga brott och fallolyckor samt tillsyn av brandskydd.

Själv arbetar hon som både brandingenjör och insatsledare.

– Det är perfekt för mig för jag ville jobba med någon typ av blåljus där man får fatta snabba beslut och hjälpa folk i utsatta situationer. Sen ville ha ingenjörsbiten också, säger hon.

Spegla samhället

Enligt de senaste siffror hon har fått del av så är 18 tjejer, av Höglandets räddningstjänstförbunds 223 anställda. Nu jobbar de för att få in fler tjejer inom räddningstjänsten.

– Det är viktigt att få en bredare organisation som speglar samhället som det ser ut, säger hon.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att det är så stor variation. Ena dagen sitter man inne vid datorn, andra dagen är man ute och informerar, eller så är man ute på olika händelser.

Är i sin linda

Den som kom på idén och startade upp det kvinnliga nätverket är Richard Lindqvist, som nu är projektledare för nätverket.

– Vi hade en liten kickoff med Tjejlunken och sen drar vi igång lite redigare till hösten. Det är i sin linda nu, säger han.

Annons

Han förklarar att han inte ser det som något problem att han själv är man.

– Nej, jag ser inget hinder. Jag behöver ju inte vara med på träffarna själv utan mest se till att det blir av, säger han.

Gravid och brandman

Det kvinnliga nätverket syftar både till att få fler kvinnor inom räddningstjänsten, men också att de kvinnor som arbetar där ska ha ett forum att lyfta frågor som berör alla.

– Vad händer till exempel när man blir gravid och arbetar som brandman? Vi män kan fortsätta jobba in i det sista, men det kan inte kvinnor, säger Richard Lindqvist.

Han förklarar att man direkt måste meddela sin chef så fort man får veta att man är gravid eftersom arbetet innebär tunga lyft och farliga ämnen via brandröken. Då får man andra arbetsuppgifter under graviditeten.

Därför tycker han att det är viktigt att det finns ett forum för liknande frågor och att fördomarna om hur det är att jobba inom räddningstjänsten försvinner.

– Vi vill bredda synen på jobbet. Man måste inte vara två meter lång och jättestark för att jobba som brandman, det är inte så, säger han.