Många män och killar kan nog känna igen jargongen som kan uppstå i ett omklädningsrum. Den är inte okej, dock, och har en tendens att både skrämma iväg unga killar och läcka ut i övriga samhället. Det berättar Shanga Aziz, från Finspång, som tillsammans med Rogerio Silva driver UF-företaget Locker room talk och som på onsdagskvällen föreläste hos IFK Österbymo.

— Den här kulturen, med nedsättande syn på kvinnor och homosexuella, ser vi som ett stort problem. Det är värderingar som man sedan tar med sig ut i samhället och om man får höra det under hela uppväxten är det sen kanske inte konstigt om killar också beter sig illa, förklarar Shanga.

Männens problem

Han betonar att det inte ser likadant ut i alla omklädningsrum. Och han betonar också att det är männens och killarnas egna problem att ta itu med.

— Vi killar måste börja prata om det här. Det är inget problem kvinnor kan ta ansvar för, det är inte hos dem problemet ligger.

Jobbar med ungdomar

Shangas och Rogerios sätt att sätta igång konversationen har framförallt varit att besöka idrottsklubbar och deras killar i åldern 10 till 14 år. Med dem kan de jobba förebyggande och ge dem verktyg för att handskas med klimatet och grupptrycket i ett omklädningsrum.

Annons

— De här unga killarna har inte hunnit få de fördomar som män ibland hunnit få, att jämställdhet handlar om kvinnor som hatar män. Det underlättar, de vill höra mer och tycker att det vi pratar om är intressant, säger Shanga.

Nästan alla svarade fel

En indikation på hur samhällsstukturer påverkar killarna berättar Shanga är en gåta om jämställdhet som de alltid har med sig i sitt arbete. I början av sitt arbete ställde de gåtan till 1 000 vuxna män, varav 895 svarade fel.

— Men när vi ställer gåtan till de unga killar vi träffar svarar nästan alla rätt på bara en sekund. För dem är det självklart. Det säger mycket om hur vi påverkas av vad vi har omkring oss.

De saknar verktyg

Deras engagemang tas i huvudsak också emot med öppna armar av idrottsföreningar.

— Många klubbar och lagledare har fått på sig att de ska jobba med jämställdhetsfrågor, men de vet inte hur. De saknar verktyg. Det kan vi ge dem. Det är viktigt att värdegrundshandlingen inte bara blir en text som man inte gör något med. Det måste hända något på riktigt också, säger Shanga.

Trump skojade bort det

En händelse i världspolitiken som gjorde särskilt avtryck på dem det senaste året var när USA:s president Donald Trump kopplades samman med kvinnoförnedrande citat, och han skojade bort det som ”locker room talk”, omklädningsrumssnack.

— Det belyste problemet väldigt tydligt. Det är aldrig okej, och det är vårt mål att man aldrig ska kunna skoja bort de här frågorna.