Trots att många av förslagen, milt uttryckt, skulle kunna kallas för ogenomförbar vänsternostalgi så står den nya S-föreningen faktiskt för något som alla politiska partier borde ta till sig och det är att ett politiskt parti till syvende och sist består av sina medlemmar.

I svensk politik brukar Moderaterna och Socialdemokraterna framhävas som de mest toppstyrda och det handlar om att dessa konkurrerar om regeringsmakten. Socialdemokraternas ledarskikt har sedan Ingvar Carlssons budgetsanering ansetts stå ”till höger” om medlemskåren och under Fredrik Reinfeldt kunde den Moderata riksdagsgruppen lite nedlåtande kallas för ”knapptryckarkompaniet”, då den mestadels gjorde vad Reinfeldt och Anders Borg sa åt den att göra.

Nu sitter Socialdemokraterna i regering och Reformisterna har varit tydliga med att de vill tvinga Stefan Löfven åt vänster.

Om detta går det självklart att ha åsikter och undertecknad finner deras förslag mestadels vara en lång nostalgilista med förstatligade apotek och kraftigt höjda skatter, men ändå förtjänar de att hyllas. För det handlar om att de vill åstadkomma något och inte lämna sitt parti i sticket. Reformisterna vill helt enkelt vara de där jobbiga bråkstakarna som tidigare bidragit till att svensk folkrörelsedemokrati har varit världsledande och några av deras krav är inte helt gripna ur luften.

Annons

Självklart är det något av en skandal att Sveriges tågtrafik inte fungerar när det snöar vilket det brukar göra i februari och självklart bör apotek ha viktiga mediciner. Men lösningen kanske inte är att återförstatliga allt och att höja skatterna till 1970-talsnivåer. Precis som att en enhetlig kommunalskatt i hela landet skulle straffa många av de folkvalda som bryr sig om att den lokala ekonomin ska gå ihop och att ett stort antal medelinkomsttagare faktiskt uppskattar sina jobbskatteavdrag.

Den amerikanske senatorn Bernie Sanders.
Foto: Andrew Harnik

Reformisternas inspiration kommer från den amerikanske senatorn Bernie Sanders som utmanade Hillary Clinton om Demokraternas nominering inför presidentvalet 2016. Men de tycks ha glömt att resultatet av Sanders utmaning är den nuvarande innehavaren av Vita Huset. Politik kan handla om storslagna idéer men ibland får man bita ihop, om man ska vinna ett val och faktiskt kunna påverka i praktiken. Men det är en debatt som ska föras inom Socialdemokraterna som förhoppningsvis vågar välkomna att det finns människor som inte tycker som sin partiledning. Om de vill hämta inspiration går det att studera hur Centerpartiet och Liberalerna gjorde sitt yttersta för att förankra Januariavtalet hos förtroendevalda och medlemmar.

Så ett varmt välkommet till Reformisterna. Förhoppningsvis livar ni upp debatten i ert parti och vi andra som tror på marknadsekonomi och valfrihet får tydligt definierade motståndare. Detta gynnar demokratin och på det sättet oss alla.

Val