EN BILD föreställande två passkontrollanter på ett tåg och texten "Vi slår vakt om Sveriges säkerhet".

Det är budskapet i en ny kampanj från Socialdemokraterna.

Många anhängare av en liberal migrationspolitik har upprörts, och menar att S med detta sänkt sig till sverigedemokratiska nivåer.

Invandring kopplas till otrygghet och brottslighet, rasade exempelvis Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar.

Andra gör sig med rätta lustiga över vad de upplever som socialdemokratisk principlöshet. Det är trots allt bara drygt tre år sedan Stefan Löfven (S) förklarade att hans Europa "bygger inte murar".

Nu krävs samma "murar" för att den "svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas".

MAN KAN ogilla tonen, men kritiken missar ändå något väsentligt.

Flyktingkrisen har ritat om svensk politik, och inget seriöst parti har längre råd att missköta migrationspolitiken. Socialdemokraternas kampanj avspeglar i praktiken vad som bäst kan beskrivas som den nya mitten.

Annons

Lika lite som Moderaterna har gått och blivit sverigedemokrater har Socialdemokraterna blivit det.

Det är bara migrationspolitikens mittfåra som flyttats tillbaka till där den befann sig före SD:s inträde i riksdagen och Alliansens migrationsuppgörelse med Miljöpartiet.

När invandringsfrågan hösten 2015 kom att bli en av de viktigaste frågorna blev det omöjligt att behandla migrationsfrågan frikopplad från praktiska problem som arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet och kulturkrockar.

Migrationen blev återigen, precis som åren före 2010, ett politikområde bland andra, fyllt av gråskalor och svåra avväganden.

DET ÄR INTE minst tydligt i fråga om gränskontrollerna gentemot Danmark, som är svåra att försvara om man värdesätter den fria rörligheten, men som mot bakgrund av bristerna i EU ändå framstår som ett nödvändigt ont.

I det läget kan liberaler inte nöja sig med att blicka tillbaka till den enkla tiden före flyktingkrisen.

Det är istället bättre att fundera kring hur politiken kan utformas för att Sverige ska kunna ta vara på migrationens möjligheter och på allvar vara ett land som ger människor chansen att bygga sig bättre liv.

Lär exempelvis av Kanada - ett land som är känt för både liberal migrationspolitik och vaksamma passkontrollanter.