Har du köpt alla julklappar? Är julskinkan färdig och besluten om var juldagarna ska firas tagna? I en lägenhet i Skillingaryd har familjen Jathba/Maktabi haft andra minst lika viktiga frågor att fundera över.

Fakta: Fallet Jathba/Maktabi

Efter att älste sonen med nöd och näppe överlevt en raketattack, som sprängde bort sovrummet ..

Fakta: Fallet Jathba/Maktabi

Efter att älste sonen med nöd och näppe överlevt en raketattack, som sprängde bort sovrummet på lägenheten i Aleppo, flydde familjen till Grekland, där pappan hade bekanta. Mamman och barnen sökte asyl för att barnen skulle ha rätt att gå i skolan. Sedan blev han arbetslös när Grekland fick ekonomiska problem. Utan varken bostad eller jobb flydde de vidare till Sverige, där pappan sökte asyl. I Sverige föddes också yngsta dottern, som automatiskt fick asyl.

När vi senast träffade dem på Migrationsverkets boende i Yxenhaga i mars, hade myndigheten just tagit ett första beslut om utvisning. Mamman, Waid Jathba, Omar, sju år och Bahar, sex år skulle skickas till Grekland där de först sökte asyl. Pappan Abdelmunem och yngsta dottern – tvååriga Fejer – får stanna eftersom de har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Läs mer: Familjen fick asyl men i olika länder

Nu, några dagar före jul, har de uttömt alla möjligheter att överklaga utvisningsbeslutet. Vid 17-tiden på torsdagskvällen ska Waid och barnen åka till Malmö och Köpenhamn, för att flyga vidare till Aten.

— Migrationsverket har sagt att de grekiska myndigheterna ska ta emot mig på flygplatsen. Men jag är ganska säker på att jag kommer att få ordna allt själv – vi har vänner i Thessaloniki, fem timmars bussresa bort, som jag kan bo hos, säger hon när vi träffar henne strax innan.

SFI och förskola

Annons

Kvar i Sverige blir Abdelmunem med familjens minsting. Hon ska skolas in i förskola den 8 januari, samtidigt som han ska börja i SFI.

— Nu blir det skola på dagen och matlagning och blöjbyte på kvällen. Hoppas att Fejer accepterar att jag lugnar henne när hon vaknar och är ledsen på natten, säger Abdelmunem.

Varför har det då blivit så här knasigt?

— De gjorde ”fel” i och med att hon följde med till Sverige och sökte asyl. Hon skulle ha stannat i Grekland, och så skulle han ha ansökt om att hon skulle få komma hit för att återförenas med sin familj, säger vår tolk Zaym Albakri som också är från Syrien.

Göra om, göra rätt

Nu blir det alltså till att göra om, och göra ”rätt” – inga smarta och humana, lösningar här inte.

— Jag trodde att målsättningen var att hålla samman familjer. Nu har man istället tagit beslut om att splittra en – vår familj, konstaterar Abdelmunem Maktabi uppgivet.

Finns det någon möjlighet att återvända till Syrien?

— Nej där är alltför farligt. Min bror, som har fängslats av regimen, betalade mutor för att smuggla ut ett ljudklipp: Där varnar han oss för att återvända.

Är det något alternativ att följa med till Grekland?

— Nej, där går det inte att försörja sig. Vi vill satsa på Sverige.