BANDY Stora delar av Henrik Sporrong Esbjörnssons liv har kretsat kring bandyn. Han är uppvuxen 50 meter från Skarpe Nord (bandybanan i Kungälv) och har både spelat själv och varit tränare i flera år.

Därför var det kanske inte så konstigt att han – efter tre år helt utan bandyn – började känna suget efter att träna att lag igen.

Och när möjligheten dök upp med Tranås Bois tvekade han inte på att ta den.

– Min fru sa till mig att nu får jag göra någonting. Det gick inte ha mig hemma längre, säger Esbjörnsson med ett skratt.

– Bandysuget var stort och det här ska bli riktigt roligt. Jag har saknat de där bitarna med omklädningsrummet, lukten, "tjötet" och gruppen när man får det att fungera ihop, fortsätter han desto allvarligare.

Ett par månader har nu gått sedan Sporrong Esbjörnsson tog över rodret i Tranåsklubben. 44–åringen har hunnit bekanta sig med sitt nya gäng och trots att laget inte går på stor is förrän ikväll – så gillar han det han har sett .

Annons

– Det har varit en spännande tid så här långt. Det är en bra och träningsvillig grupp och förhoppningsvis kommer vi att hålla samma steg som ifjol, säger han och fortsätter:

– Men jag vill kanske ha ett lite annorlunda spel mot vad Tranås har haft tidigare. Jag vill försöka få ihop det mer defensivt och sedan slå om lite snabbare offensivt. Kan vi knäppa till bakåt och samtidigt behålla anfallsspelet så kommer vi ställa till det för många lag i den här serien.

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?

Jag gör mycket för gruppen. Det är ju vi tillsammans som ska lösa det här. Inte Peder (Mannerberg) eller Kosta (Akhlestin). Det är vi tillsammans.

– Jag vill gärna vara en i gänget. Men jag kommer även att höras från sidan.

Du är inte rädd för att ta ton om det behövs med andra ord?

– Nej absolut inte. Men i så fall skriker jag för att väcka spelarna – inte för att skälla. Det är ingen idé. Man vet om när man har gjort ett misstag och då tar man det vid sidan istället.

Truppmässigt har Henrik Sporrong Esbjörnsson ungefär samma lag som Bois hade förra vintern. Försvarskuggen Lars Lindh har dock slutat och ersatts av ryssen Stanislav Klyushanov, som ansluter i mitten av september.

– Det är en fysiskt duktig och stabil back som inte är helt oäven offensivt. Han har ett bra skott, säger Esbjörnsson, som hoppas på ytterligare förstärkningar innan vintern.

– Truppen är tunn och får vi ett par skador så är det lite glest. Vi måste ha in minst en till, säger han.