För familjen Creutz är det andra sommaren de ägnar sig åt att vara ute i naturen med hjälp av Naturpasset. Smålands-Tidningen träffar familjen i deras röda villa i Eksjö.

— Vi tänkte väl att det kunde vara roligt att komma igång och röra på oss. För tjejerna är det roligt att få leta efter platserna. Det blir som en skattjakt, säger Carolin Creutz, mamma till Hilma och Anna, åtta och sex år gamla. De studerar kartan för årets fotoorientering.

Genom att köpa kartor, eller pass, i butiker runt om i Eksjö kan orienteringslystna invånare få en trevlig tur i skog och mark. Naturpasset, som tidigare hette Trim, startades av Svenska orienteringsförbundet och finns på flera platser runt om i landet. Gun Henriksson är styrelseledarmot i Eksjö skid- och orienteringsklubb, Eksjö SOK, och berättar att det såldes 160 kartor till förra årets Naturpass.

Annons

— Vår tanke är att man ska upptäcka Eksjö med alla sina smultronställen och testa på att orientera, säger Gun Henriksson.

Naturpasset kan avnjutas både till fots och till cykel i två månader framöver med start 5:e juni. Cykelorienteringen med 24 kontroller sträcker sig över Eksjö stad med närområde och istället för traditionella orienteringskontroller är kartan markerad med bilder från platserna. Det gäller att leta ordentligt men Hilma tycker sig känna igen en av platserna på bilden.

— Jag tror jag vet var det är! säger Hilma och pekar.

— Vi tar det i vår egen takt, säger Carolin Creutz, förra året delade vi upp fotoorienteringen i fyra delar. Vi är kanske ute i en timme eller två.

Orienteringskartorna till fots sträcker sig från väster över Nannylundsskogen och Guppabackarna, till Lundstorp och Smedtorp i norr. Gun Henriksson vill skicka med en liten varning till deltagarna.

— Vid Lundstorps hembygdsgård finns hagar med betande djur. Vi vill uppmana folk att inte skrämma dem.

Apoteket Lejonet, Apoteket Kronan, Coop Konsum, Intersport, Turistbyrån och Cykelsmedjan säljer Naturpassen med de två kartorna. Den som vill kan skicka in sin bästa Naturpass-bild och vara med och tävla i Svenska orienteringsförbundets fototävling.