NEJ, JAG VILL inte förbjuda sydstatsflaggan. Inte heller vill jag att vi ska ta bort den på plats eller liknande.

Självklart är alla fria att använda vilka symboler de vill.

Det Tranås Tidning inte nämner är att den friheten rimligen bör gälla även Tranås kommun som via Kultur- och fritidsnämnden och Teknik- och griftegårdsnämnden stöttar Tranås cruising, ekonomiskt, med marknadsföring och mantimmar.

Vi har inte heller protesterat mot flaggan under alla år så länge den ”bara” kunnat tolkas av en del som symbol för slaveri och segregation mellan svarta och vita.

MEN SÅ 2015 sköts nio människor ihjäl i USA av Dylan Roof med uttalat syfte att starta ett raskrig. Bilder av honom poserandes med vapen och med sydstatsflaggan fyllde alla medier.

Massiva diskussioner i USA följde, röster höjdes för att hala flaggan och förpassa den till museer.

Stora företag som Google, Wall Mart med flera förbjöd flaggan på sina produkter och USA:s största flaggtillverkare som tillverkat flaggan i 133 år beslutade att lägga ner produktionen.

Annons

Även i Tranås diskuteras flaggan, men trots reaktioner vidtas inga åtgärder.

SAMMA HELG som årets cruising skedde demonstrationerna och attentatet i Charlottesville.

Nya bilder kablas ut, nu på Alt-right rörelsen som tågar med Klu Klux klan, beväpnade vit-maktsympatisörer och nazister under mängder av röda sydstatsflaggor, bilder på deras sympatisör James Alex Field Jr och hans offer efter att han dödat en person och skadat 35 stycken (det hyllades sen av Klu Klux klanledaren Justin Moore).

I Tranås låter reaktionerna från upprörda invånare inte vänta på sig, fler än något annat år, bland annat från besökande konstnärer från ”The Soap factory” i Chicago som vi vill etablera ett samarbete med – de är chockade och mycket illa berörda.

JAG MÅSTE nu ställa mig frågan: är sydstatsflaggan en symbol som kommunen vill förknippas med, går den ihop med vår värdegrund?

En dialog behövs med berörda parter. Jag måste i min roll kunna ge rimliga svar på varför vi stöttar ett arrangemang med en symbol som för många nu inte bara förknippas med sydstaterna och raggare, förtryck och rasism utan även med terror, våldsamhet och död.

Symbolers betydelse ändras över tid. Vi kan bara anpassa oss, föra dialog och sprida kunskap om hur de uppfattas och vilka effekterna blir.

Sen får varje organisation, förening och individ ta ställning till vad man själv vill förknippas med – helt i linje med svensk yttrandefrihet.

Frida Gårdmo

Ordförande Kultur- och fritidsnämnden, Tranås