Tänk dig att du inte kan filtrera informationen som kommer till dig. Att du måste läsa alla skyltar du ser och att du blir trött efter en vanlig fikapaus på jobbet. Så lever Lotta Brynert som föreläser om sina diagnoser Aspergers syndrom och ADD. Lotta bor tillsammans med sin man i Nävelsjö utanför Vetlanda och har arbetat med allt från restaurang till undervisning.

— Jag har kämpat i hela mitt liv för att bli som alla andra. Jag tänkte "om jag gör så här så blir det bättre", men det blev det aldrig.

Lotta Bynert hade länge kontakt med psykiatrin för att hon var känslig för stress och intryck, innan en läkare påpekade att hon förmodligen hade Asperbergs syndrom.

— Det var en stor sorg för mig att det inte gick att ändra på. Det tog tre år innan jag fick göra utredningen och få diagnosen. Hade jag fått den när jag var ung hade jag kunnat förhålla mig till livet annorlunda, kanske valt en annan vänkrets, säger Lotta. Hon säger att det bästa jobbet hon har haft var när hon arbetade som lärare på en turist- och restaurangutbildning i Kina.

Annons

— Jag var så avslappnad där! Jag kunde inte läsa skyltarna och om jag betedde mig konstigt var jag konstig för att jag var svensk. Inte som här i Sverige där jag bara är konstig.

Lottas diagnoser påverkar hennes vardag. Hennes problem med att sålla information gör att hennes hjärna arbetar för högtryck och att hon lätt blir trött i sociala sammanhang.

— Många människor har ett abstrakt tänkande, men det har inte jag. Jag tolkar allting väldigt bokstavligt och måste hela tiden tänka efter och fundera över vad folk menar när de säger som de säger. Ett exempel är när min man säger "Kan du stänga dörren efter dig när du går?" Och så kommer han hem och upptäcker att dörren inte är låst. Jag stängde dörren som han sa, men låste den inte. Många förstår ju att man ska låsa dörren när någon säger så.

Tillsammans med Issa Holmgren och Marie Linder föreläser hon för att öka medvetenheten om att alla människor med diagnoser inte fungerar likadant.

— Det finns gemensamma nämnare men vi är olika precis som vilka andra personligheter. Det är därför vi gör det här tillsammans. Vi är människor med en problematik men det är inte hela vi, säger Lotta.

Nu är Lottas liv anpassat för att hon ska klara av sin vardag på bästa möjliga sätt. Hon arbetar halvtid som arkivarie och bor på landet där tempot är lugnare. Hon menar att människor med diagnoser fungerar utan problem om de får rätt förutsättningar.

— Det handlar om att hamna i rätt sammanhang. Alla typer av hjärnor behövs i världen.

Föreläsningen äger rum på torsdag i Konserthuset.