Elina Casell, uppvuxen i Nässjö och Jönköping, och Niklas Hjalmarsson från Eksjö fann varandra redan i sena tonåren, i Jönköping. Då spelade Niklas i HV71.

Nu är båda 29 år och har 2-åriga sonen Theo tillsammans, och ännu ett barn på väg. De bor i Chicago sedan tio år – och Niklas har vunnit Stanley Cup med Chicago Blackhawks hela tre gånger.

Men när de började dejta visste inte Elina, som inte har något större idrottsintresse, att Niklas var hockeyspelare på proffsnivå.

— Jag hade ingen aning om vad det innebar att vara tillsammans med en idrottsman och blev lite chockad när han berättade han skulle flytta till Luleå, som det handlade om först, och ville att jag, som är väldigt hemmakär, skulle följa med, berättar nu Elina Casell Hjalmarsson för Sportbladet.se.

Men hon följde med honom.

— Jag kände att vi hade något speciellt och ville ge det en chans, säger hon.

Strax senare var det dags för en ny flytt när Niklas blev draftad av Chicago Blackhawks. Och en ny chock, berättar Elina.

— Då kände jag att allt bara brast.

Känslorna mellan dem var dock starka och eftersom hon redan flyttat med till Luleå så bestämde hon sig för att även ge USA en chans.

USA-vistelsen började dock inte på bästa tänkbara sätt. När Niklas skadades hamnade paret i Rockford, där Chicago har sitt farmarlag. Och trots skadan behövde Niklas följa med på en lång roadtrip med laget, berättar Elina för Sportbladet.

— Så i en månad satt jag ensam på ett hotell. 19 år gammal. I ett helt nytt land där jag kände ingen, och min engelska var väl inte helt bra vid den tiden. Hotellet låg dessutom intill en strippklubb, Tiger Tails hette den, så jag vågade inte ta mig ut särskilt mycket heller. Då tänkte jag... ”vad sjutton har jag gett mig in på”, ha ha.

Nu – efter tio år i Chicago, ett bröllop och ett barn senare – har paret en betydligt större bekantskapskrets och en rotad tillvaro i staden. De har blivit goda vänner med andra spelare och deras familjer. Men att vara gift med ett hockeyproffs innebär också mycket ensamtid när laget är ute på bortaresor.

— Det kan bli lite jobbigt nu när vi har familj. Vi har ju inte släkt och mor- och farföräldrar här och kan ta hjälp av dem, så man får ta mycket ansvar. Å andra sidan är jag van, jag vet inget annat. Han har rest mycket under hela vårt förhållande, säger Elina.

Annons

I hockeylivet kan det också bli så att man kan få lämna en plats där man byggt upp ett hem och rotat sig.

— Baksidan är det ju händer att killarna blir trejdade. Ibland utvecklar man väldigt nära vänskaper med människor och plötsligt måste de flytta någon helt annanstans från ena dagen till den andra. Det där märker man av när ”trade deadline” närmar sig varje vår. Då blir det lite oroligt.

Ännu har familjen bott på samma ställe och det har gått strålande på isen för Niklas. I dag är han en av de mest hyllade backarna i NHL och han har fått ta med sig Stanley Cup-bucklan hem till lilla Russnäs tre gånger.

Ja, det blir mycket fokus på maken i media. Och med hans framgångar kommer också en del fördomar från andra människor.

— Jag har blivit kallad ”golddigger” och blivit anklagad för att bara vara ihop med Niklas för att han har pengar och fått höra att det måste vara skönt att bara gå hemma och göra ingenting.

Det var jobbigt i början, men det är något man får vara beredd på när man är ihop med en kändis, säger hon.

— Man får skaffa sig skinn på näsan. Människor tycker sig ha rätt att häva ur sig vad som helst, men jag ser det numer som att de helt enkelt inte känner mig och inte vet nånting om mig.

Nej, för Elina Casell Hjalmarsson är inte den som bara sitter hemma. För henne är det viktigt att leva sitt eget liv och ha egna intressen, säger hon. Hon har tidigare berättat för SmT-tidningarna om att hon designar väskor och hon har nu en egen designkarriär som är rejält på frammarsch. Elina har nyligen lanserat sin första modekollektionen i eget namn.

— Det varit väldigt viktigt för mig att få göra det här helt på egen hand. Jag har sparat ihop mina egna pengar och gjort det här själv. För mig personligen betyder det enormt mycket, belöningen blir så mycket större när något man vet att man gjort själv lyckas, säger hon till Sportbladet.se.

— Jag har jobbat oerhört hårt med det här i flera månader. På samma sätt som Niklas drömde om NHL när han var liten har jag alltid drömt om att designa kläder.

Och sportintresset har, trots att det hockey blivit en stor del av hennes liv, inte växt särskilt mycket sedan Elina började dejta Niklas.

— Jag är givetvis väldigt stolt över Niklas och försöker ge honom så mycket stöd jag kan.

Men...

— Ska jag vara helt ärlig tycker jag fortfarande inte det är särskilt roligt med sport, ha ha. Jag vill att det ska gå bra, särskilt som Niklas blir mycket gladare hemma då, säger hon.