Så vann han valet:

Donald Trump vill återuppliva den amerikanska drömmen, som han sörjer eftersom den är död, enligt honom. Han vill göra drömmen starkare och större än någonsin och samtidigt göra USA framgångsrikt och mäktigt igen.

Fakta: Donald Trump

Född: 14 juni 1946 i New York, USA.

Utbildning: Fastighetsmäklarexamen, The Wharton School of Fi..

Fakta: Donald Trump

Född: 14 juni 1946 i New York, USA.

Utbildning: Fastighetsmäklarexamen, The Wharton School of Finance, University of Pennsylvania.

Familj: Gift med Melania Trump och de har ett gemensamt barn. Donald Trump har dessutom tre barn från äktenskapet med Ivana Trump och ett barn från äktenskapet med Marla Maples.

Han ägnade en stor del av sin kampanj till att smutskasta Hillary Clinton och kritisera henne för att hon är en del av det politiska etablissemanget. Han har även utmålat henne som kriminell.

Utrikespolitiken:

Han vill skicka ut illegala invandrare ur landet och bygga en mur mot Mexico för 100 miljarder kronor, som mexikanerna ska betala för. Han vill bryta frihandelsavtal med Kina, Kanada och Mexico, införa fler tullar och dra landet ut ur världshandelsorganisationen (WTO).

En av Donald Trumps hjärtefrågor är att skicka ut samtliga papperslösa, cirka 11,3 miljoner människor, ur USA. Han vill även stärka militären och utöka försvaret.

Största politiska meriterna:

Annons

Ingen politisk erfarenhet före 2016, då han valdes till Republikanernas presidentkandidat.

Största skandalerna:

1. Många kontroversiella uttalanden som har lett till att hans framtida hotell inte ska heta något med "Trump". Hotellkedjans ledning har bestämt att framtida lyxhotell ska kallas för Scion.

Enligt SvD Näringsliv har hotellgästerna svikit. Trump SoHO och Trump International hotel and tower Chicago har haft en nedgång med 24 procent sedan Donald Trump började kampanja för att bli president.

2. Han har portat flera stora amerikanska medier från sina kampanjmöten. Bland annat The Washington Post och The Huffington Post.

3. Donald Trump har även nedvärderat kvinnor och fällt många sexistiska kommentarer, genom åren. I ett inspelat samtal säger han att det är okej att ofreda kvinnor när man är känd.

Källor: donaldjtrump.com, The New York Times, biography.com, Svenska Dagbladet, SVT, CNN