— Vi ligger väl framme med våra förberedelser inför ceremonin. De olika pusselbitarna faller på plats en efter en. Höjdpunkten blir förstås kungens överlämning av fanan till förbandet, säger projektledaren Larsåke Paulsson.

Den 23 oktober genomförs fanöverläminingen utanför det gamla Ridhuset på Ränneslätt. Samtidigt passar Swedec på att fira sitt 20-årsjubileum.

— Traditionsbärande inslag är viktiga för verksamheten. Vi är ett ungt förband. Men har redan egen marsch och egen mäss. Nu får vi även egen fana. En stor händelse för oss som vi gärna vill dela med allmänheten. Alla som vill är välkomna att följa ceremonin på Ränneslätt, säger Fredrik Zetterberg, chef för Swedec.

Annons

Själva fanöverlämningen sker enligt ett gammalt, strikt regelverk, vars innehåll kung Carl XVI Gustaf är väl förtrogen med, efter sina 44 år som Sveriges regent.

— För vår del gäller det att få till en så bra inramning som möjligt, säger Larsåke Paulsson.

Det gamla Ridhuset Ränneslätt är klassisk militär mark med historisk koppling till kungahuset. För snart hundra år sen var kungens far, kronprins Gustav Adolf, en tid elev vid kavalleriskolan i Eksjö. Han tillbringade med all säkerhet många, långa utbildningstimmar i ridhusmanegen och bodde även i en av byggnaderna på Ränneslätt.

— Det ska bli intressant att höra om kungen tar upp detta i sitt tal, säger Larsåke Paulsson.

Programmet på Ränneslätt omfattar förutom fanöverlämning bland annat parad, framträdande inramat av Hemvärnets musikkår och en utställning i Ridhuset om Swedecs nationella och internationella verksamhet.

Swedec ansökte om en fana 2011. Så det är en efterlängtad 20-årspresent förbandet nu får. Fanans motiv har skapats av Swedecs personal tillsammans med en konstnär. Den färdiga fanan är ett exempel på högklassigt textilhantverk signerat erfarna sömmerskor.