Julledigheten är över, nu satsar studieförbundet på en ny termin. Verksamhetsutvecklare Anett Olsen presenterar ett program där hälsa får stort utrymme.

— Så är det i hela länet. Dans till exempel, är stort hos oss och det finns för alla åldrar, säger hon.

Eftersom det gäller att ständigt utveckla kursutbudet är en del nyheter att vänta även den här terminen. En sådan är en första hjälpen-kurs för vuxna med inriktning mot barn, en annan handlar om hantverket makramé.

— Det är en trend som har kommit tillbaka. Vi ser att det finns ett intresse bland unga för gamla tekniker.

Sedan tidigare lär Vuxenskolan ut hur smarta telefoner kan användas. Nu satsar studieförbundet även på kurser om sociala medier.

— Det finns en efterfrågan på det, inte minst bland äldre.

Ytterligare en nyhet är samarbetet med Skärsjö Häst, som innebär att man kan bli kusk för en dag eller delta i en grundkurs i körning.

På sportlovet utlovas i vanlig ordning en rad aktiviteter, en del av dem i samarbete med biblioteket.

För matintresserade

Annons

Matintresserade får också sitt, när höstens uppskattade kväll med smakupplevelser från Italien återkommer. Liksom då blir det med Ambri Felli som kursledare.

Stylisten Lisa Bonving besöker Aneby under våren, för att prata om bland annat styling. Under avdelning natur finns kurserna trädbeskärning och året med fåret.

Vårens utbud av kurser är större än i höstas. Anett Olsen påpekar att det är viktigt att varva nyheter med aktiviteter som rullar på år efter år.

— Men det hänger förstås på att det finns ledare, vi söker ständigt folk. Det bästa som finns är när någon kommer till oss med en idé och erbjuder sig att leda en kurs.

— Om någon sitter hemma med specialkunskaper får han eller hon gärna höra av sig till oss, fortsätter hon.

För Vuxenskolan är det viktigt att ha ett utbud som passar alla. Anett Olsen anser att man har det.

— Vi har också mycket verksamhet i de mindre samhällena och samarbetar med flera av bygdegårdarna.

Vissa kurser som inte går att erbjuda i Aneby kanske finns tillgängliga på närliggande orter. För att få ihop tillräckligt många deltagare sker också ett samarbete över kommungränserna.

Anett Olsen sammanfattar 2017 med totalt cirka 50 000 studietimmar på Höglandet. Någon separat statistik för Aneby har hon inte räknat på.

— Målet för Vuxenskolan är att starta så många kurser som möjligt, att inte enbart erbjuda ett utbud. Vi har en verksamhet som är viktig för alla som deltar i den, säger hon.