Sommaren är allt för ofta synonymt med fästingar för landets djurägare. I en ny undersökning gjord av zoofackhandeln Arken Zoo uppger tre av fyra hund- och kattägare att deras djur någon gång har drabbats av de små krypen.

I ett pressmeddelande förklarar Arken Zoo att det är viktigt att skydda sina djur, inte bara för deras skull utan också för din egen. Husdjur som vistas ute riskerar att ta med sig dem in och på så sätt kan fästingburna sjukdomar även spridas till oss människor.

Så här hanterar du fästingar:

√ Kolla efter fästingar på ditt husdjur åtminstone en gång per dag. Om du hittar en, ta ..

Så här hanterar du fästingar:

√ Kolla efter fästingar på ditt husdjur åtminstone en gång per dag. Om du hittar en, ta bort den genast.

√ Flytta på pälsen kring fästingen så gott det går för att enklare kunna plocka bort den.

√ Placera fästingplockaren så nära huden som möjligt och greppa långt ner om fästingens huvud för att vara säker på att du får bort hela.

√ Dra försiktigt ut fästingen från huden. Du kan vrida fästingplockaren i en halvcirkel tills fästingen lossnar. Var försiktig så att du inte pressar samman eller krossar fästingen då den kan spy in smittoämnen i ditt husdjur.

√ Desinficera bettet och fästingplockaren när fästingen är borttagen. Gör dig av med/döda fästingen försiktigt.

√ Skydda ditt husdjur mot fästingar med exempelvis en fästingplockare, fästinghalsband eller fästingmedel.

KÄLLA: Arken Zoo

En annan fara som husdjuren kan råka ut för under sommaren är ormbett. Det händer att ormar, trots att de oftast är skygga, biter när de känner sig hotade. Området runt ett ormbett kan svullna upp ordentligt på bara några minuter, och eventuellt går det att se två små ingångshål i huden.

Annons

Så här gör du om ditt djur blir ormbiten:

√ Vila - Det är viktigt att din hund eller katt inte rör sig efter bettet eftersom det kan..

Så här gör du om ditt djur blir ormbiten:

√ Vila - Det är viktigt att din hund eller katt inte rör sig efter bettet eftersom det kan göra att giftet sprids snabbare ut i kroppen. Om du kan, lyft ditt djur.

√ Lägg inte tryckförband, och försök inte suga ut giftet från bettet.

√ Åk direkt till veterinär - Även om din hund eller katt verkar obesvärad, uppsök alltid veterinär om du misstänker att djuret blivit ormbitet.

√ Kortison eller inte? - Det finns studier som visar på både positiva och negativa effekter av att ge kortison direkt efter huggormsbett. Prata alltid med veterinär innan du ger ditt djur kortison.

√ Eftervård - Strikt vila i 10–14 dagar rekommenderas efter bettet. Långtidseffekter efter huggormsbett är ovanliga men några upplever nedsatt kondition under en tid.

KÄLLA: Arken Zoo