Den tolfte juni föll tingsrättens dom i ärendet om dödsolyckan som inträffade på Pastejköket i Tranås hösten 2015. En anställd avled på grund av klämskador i en maskin hon arbetade vid. Av oklar anledning fastnade hon på maskinens baksida och hittades senare av en underhållstekniker.

Tidigare i år åtalades Atria Sverige AB, som driver Pastejköket, samt en chef för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död. Chefen friades av tingsrätten, medan företaget dömdes att betala sammanlagt 150 000 kronor i skadestånd till den anställdes söner samt en miljon i företagsbot.

Nu överklagas den friande domen mot chefen. Kammaråklagaren vill att hovrätten ska fälla honom för arbetsmiljöbrott och att påföljden ska bli villkorlig dom och dagsböter.

Han menar att det både genom förhör med den tilltalade samt den skriftliga bevisningen är styrkt att det är han som har haft ansvaret för arbetsmiljöarbetet.

Annons

Han lyfter även fram att åsikterna kring den friande domen gått isär hos tingsrätten. I domslutet framkommer det att rådmannen, samt en nämndeman, precis som åklagare anser att chefen haft ansvaret för att verksamheten i Tranåsfabriken ska uppfylla de krav som ställs i arbetsmiljölagen.

”Det finns anledning att tvivla på riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit fram till med anledning av den skiljaktiga mening som funnits och som jag anser vara det som skulle ha varit ett riktigt domslut”, skriver åklagaren i sitt överklagande.

Relaterat: Så blev domen efter dödsolyckan på Pastejköket
Relaterat: Domen efter dödsolyckan är oacceptabel
Relaterat: Chefen: ”Det har inte gått en dag utan att jag haft olyckan i tankarna”
Relaterat: Vittnet som hittade kvinnan: ”Jag reagerade på att det var tyst”