Dessutom ska han betala den drabbade, Martin Syrén, 2 000 kronor i skadestånd för sveda och värk. Det är även det samma summa som tingsrätten dömde ut.

Annons

Det var i samband med ett studentfirande på en restaurang i Eksjö sommaren 2014 som Martin Syrén, som är äggallergiker, ifrågasatte om han verkligen kunde äta kladdkakan som serverades till efterrätt. Han hade redan på förhand anmält sina allergier men fick ändå till svar att han kunde äta den. Trots att en alternativ efterrätt förberetts framgår av förhandlingarna att kökschefen gav klartecken för att det skulle vara säkert för Martin att äta kladdkakan.

Förlorade medvetandet

När Martin åt kladdkakan drabbades han av en allvarlig allergisk reaktion, förlorade medvetandet och fick föras akut med ambulans till sjukhus.

I december förra året dömdes kökschefen vid Eksjö tingsrätt för vållande till kroppsskada för händelsen men överklagade sedan domen då han ifrågasatte om han verkligen var juridiskt ansvarig för att fel efterrätt hamnat på Martins tallrik.

Kökschefen försumlig

Hovrätten gör dock liksom tingsrätten bedömningen att kökschefen varit försumlig och genom sitt svar av oaktsamhet vållat Martin en kroppsskada som inte är att betrakta som ringa. Hovrätten uttrycker en förståelse för att kökschefens arbetssituation var stressig men menar att det inte förändrar bedömningen.